Monika Obrtalová Rôzne

Právo voliť do NRSR má viac ako 66 tisíc Bystričanov

Právo voliť v sobotňajších voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky má 66 832 Banskobystričanov. Z nich 2914 požiadalo magistrát o vydanie voličského preukazu, pretože počas konania volieb nebudú v mieste svojho trvalého bydliska. Je to asi o 50

„Voliť môžu aj voliči z iných obcí hospitalizovaní v Nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta, ale iba v prípade ak majú voličské preukazy. Zatiaľ o túto možnosť požiadalo 163 voličov. Takúto možnosť majú aj ľudia v banskobystrických ústavoch na výkon trestu a na výkon väzby, no zatiaľ odtiaľ nemáme žiadosti o umožnenie voľby. Takisto ani zo Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb. V nemocnici ani v ostatných spomínaných zariadeniach mesto nezriadilo samostatné volebné okrsky, svoj hlas v nich voliči odovzdajú do prenosných volebných schránok,“ konštatovala hovorkyňa banskobystrického primátora Monika Pastuchová.

O možnosť voliť poštou požiadalo v stanovenom termíne 216 Banskobys­tričanov zdržujúcich sa v zahraničí. Na magistrát sa vrátilo 194 obálok odoslaných z 19 krajín. Najviac ich odoslali Banskobystričania zdržujúci sa v Česku, Anglicku, Írsku a v Nemecku. Takúto možnosť využil aj jeden Banskobystričan žijúci v Číne a ďalší v Austrálii.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM