Jakub Forgács Rôzne

Pravda o platoch v Bystrickom okrese: Tu je dôvod, prečo ten priemerný je až 810 eur!

Až nečakané emócie vyvolal článok, ktorý sme uverejnili na 24-ke. Týkal sa prieskumu, ktorý zrealizoval portál Platy.sk a podľa ktorého je priemerný plat v našom okrese 810 eur v hrubom. Prečo je priemer taký vysoký, keď aj podľa reakcií ľudí zarába väčšina výrazne menej?

Ilustračný obrázok k článku Pravda o platoch v Bystrickom okrese: Tu je dôvod, prečo ten priemerný je až 810 eur!
Zdroj: Dnes24.sk

Nedávno sme vás informovali, že priemerný plat v našom okrese je až 810 eur. Podľa projektového manažéra portálu Platy.sk Miroslava Draveckého je však priemerná hodnota platu výrazne ovplyvnená vysokými, no zriedkavými zárobkami niekoľkých ľudí.

Bystričania najčastejšie zarábajú 601 – 800 eur

Ak by sme chceli rozdeliť platy Banskobystričanov do viacerých mzdových pásiem, podľa prieskumu portálu Platy.sk najväčšia skupina zamestnancov a to vyše 27 %, zarába v rozmedzí 601 – 800 eur mesačne, v hrubom… „Sú tu ale ľudia, ktorých mesačný plat presahuje 1400 eur a je ich 10 %. Predovšetkým títo zamestnanci (riadiaci pracovnici, špecialisti, programátori a podobne) zvyšujú priemerný plat v okrese,“ vysvetľuje Dravecký.

Priemer tak neodzrkadľuje zákonite plat väčšiny. Na jeho konečnú podobu majú v tomto prípade výrazný vplyv vyššie platy niektorých príjmových skupín, ktorých je síce neporovnateľne menej, ale takisto sú ich príjmy neporovnateľne vyššie…

Najčastejšia výška platu sa blíži k priemeru

Ak sa chceme baviť nie o priemere, ale platoch väčšiny, je podľa Draveckého možné použiť inú metriku – modus, kde získame najčastejšie sa vyskytujúcu hodnotu vo vzorke. „Tou je v prípade platu v Banskobystrickom okrese 800 eur v hrubom,“ informuje projektový manažér portálu Platy.sk s tým, že presne túto sumu vidí na svojich výplatných páskach podľa zrealizovaného prieskumu 6 % pracujúcich v Banskobystrickom okrese.

Ako dodal, ľudia pri debate o plate často vnímajú len to, čo dostanú „na ruku“, pripadne na účet a s čím môžu disponovať, z čoho platia účty. A napríklad taká suma v hrubom sa opäť výrazne zníži.

Podľa emócií, ktoré vyvolal predošlý článok o priemernom plate, je však zrejmé predovšetkým to, že ľudia v Banskej Bystrici sú poriadne frustrovaní… Je ťažké nájsť si vôbec nejakú prácu a mnohí musia za prácou alebo zárobkom, ktorý by ich uživil, odchádzať preč… :-(

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM