Monika Obrtalová Rôzne

Pracovná zdravotná služba po novele zákona

Dohľad nad pracovným prostredím samostatne lekárom alebo verejným zdravotníkom s určenou špecializáciou umožňuje zamestnávateľovi v stanovených prípadoch novela zákona o pracovnej zdravotnej službe. Avšak iba v prípade, ak zamestnanci nevykonávajú ri

„Úloha pracovnej zdravotnej služby je hlavne zabezpečovať zamestnávateľovi odbornú poradenskú zdravotnú službu, ktorej hlavným cieľom je dohľad nad zdravím zamestnancov a dohľad nad pracovným prostredím. To sú také základné, nosné úlohy náplne a rozsahu práce pracovnej zdravotnej služby, je to služba pre zamestnávateľa. V súčasnosti podľa našich zistení ju má zabezpečenú asi 700 tisíc zamestnancov,“ uviedla vedúca odboru preventívneho lekárstva a toxikológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Ľubica Hettychová.

Novela o výkone PZS platí od 1. mája tohto roku. Reaguje na zavádzanie nových technológií, ekonomík a podmienok a požiadaviek práce, ktoré vyústili do potrieb nových stratégií a prístupov v oblasti zdravia a bezpečnosti pri práci. Základný trend smeruje k vytváraniu komplexného systému starostlivosti o bezpečnosť a zdravie pracovníkov na podnikovej úrovni, zjednocovania legislatívy a štandardov a limitov na trhu práce.

„Tam, kde sa vykonávajú rizikové práce, však musí PZS i naďalej zabezpečovať komplexný tím zdravotníckych pracovníkov. Táto služba má zabezpečiť, aby sa predchádzalo chorobám z povolania a aby nedochádzalo k poškodeniu zdravia zamestnancov pri práci,“ uviedla na dnešnej tlačovej besede hlavná odborníčka hlavného hygienika pre odbor preventívne lekárstvo a toxikológiu Eleonóra Fabiánová z RÚVZ Banská Bystrica. Dodala, že vydávať oprávnenie na výkon PZS má Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý aj kontroluje plnenie podmienok, na základe ktorých bolo oprávnenie vydané.

RÚVZ nemajú kompetenciu kontrolovať PZS. V ich pôsobnosti je však kontrolovať zamestnávateľov, či si plnia tie zákonné opatrenia, ktoré odborne patria do náplne PZS. Je to napríklad zisťovanie nebezpečenstiev a hodnotenie rizík pri práci, kategorizácie prác, zabezpečenie lekárskych preventívnych prehliadok u zamestnancov vykonávajúcich rizikové práce a podobne. V prípade, že ich zamestnávateľ nedodržiava, môžu mu uložiť sankcie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM