Jakub Forgács Od Vás

Pozrite si KARIKATÚRU: Banskobystrický umelec reaguje na zrušenie PKO :)

Jaroslav Slabej pracuje ako grafik, ale pôsobí tiež ako karikaturista, príležitostný maliar a ilustrátor. Jeho kresby ste mohli vidieť i v knižkách, pretože spolupracuje s Verejnou knižnicou Mikuláša Kováča. Pozrite si jeho najnovšiu karikatúru, ktorou odľahčene vyjadril svoj názor na zrušenie PKO.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si KARIKATÚRU: Banskobystrický umelec reaguje na zrušenie PKO :)
Zdroj: Dnes24.sk

Jaroslav Slabej sa kresleniu venuje na profesionálnej úrovni od roku 2008. Momentálne hrá aj ako bubeník Pad De Pitié a síce, ako hovorí, do zákulisia PKO až tak nevidí, no spája si s ním kultúru v Banskej Bystrici. „Beriem to tak od malička, keď sme chodili od amfíku až po Radvanský jarmok, poprípade Ars Poetica Neosoliensis, s ktorým som donedávna spolupracoval. To sú kultúrne aktivity, ktoré sú potrebné, ale niekedy nevedia vytvoriť zisk,“ povedal Slabej.

Nie všetko, čo je podstatné, je o biznise

Podľa jeho slov je dnes žiaľ doba, kedy sa všetci pozerajú len po zisku a tom, čo im prinesie. „Preto sa to zvrhne len na komerčné aktivity, z ktorých chcú mať všetci zisk. A tak budú Griliády, Krumpliády a podobné veci, ktoré už s kultúrou nebudú mať nič spoločné,“ pokračoval umelec, ktorý si napríklad nedokáže predstaviť, že by rodičia vychovávali svoje deti a očakávali z toho ihneď priamy finančný zisk. „Neviem si predstaviť, že by mamina synovi išla čítať rozprávku a povedala mu, že ak ju nespeňaží, tak mu ju neprečíta,“ dodal.

Slabej si myslí, že sú veci, ktoré sú pre duchovný rast človeka podstatné, ale nie sú o biznise. „Ja tiež napríklad hrám na bicie, čo stojí čas a peniaze (cesta, cena za nástroje a pod.) a nečakám, že z toho zbohatnem, ale prinesie mi to radosť a kus duchovnej obrody ako človeku,“ priznal Slabej. Rovnako vníma aj zrušenie PKO, nielen kvôli tradícii, ale najmä preto, že pokiaľ sa jedná len a len o ekonomické čísla ziskov a strát a podobne, tak to by radšej povyhadzoval hŕbu zbytočných úradníkov. „Tí len prekladajú papiere ako ľudia, ktorých živí vzťah ku kultúre a umeniu,“ spomenul.

Už neverí…

„Keď v roku 2010 nastupoval primátor Gogola na "trón“ a hlásil, že Banská Bystrica bude kultúrno – turistické centrum, tak som veril, keďže je sám som hudobník a pedagóg, len žiaľ, dnes je to inak," myslí si maliar.

Viac výtvorov z tvorby tohoto autora nájdete na jeho facebookovej stránke.

Foto: Jaroslav Slabej

Pozrite si KARIKATÚRU: Banskobystrický umelec reaguje na zrušenie PKO :)
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM