Jakub Forgács Rôzne

Pozrite si ako prví: Na zimáku finišuje obnova, ako to aktuálne vyzerá v jeho útrobách?

Sezóna baranov sa začne mimo ich rodného ľadu. Môže za to rekonštrukcia banskobystrického zimného štadióna. Boli sme sa pozrieť na to, ako prebiehajú práce na zimáku.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si ako prví: Na zimáku finišuje obnova, ako to aktuálne vyzerá v jeho útrobách?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Keď sme v stredu prišli na bystrický zimák, vládol na ňom čulý ruch a bolo vidno, že práce sú v plnom prúde. Na ploche klziska schol čerstvo vyliaty betón a robotníci poväčšine upratovali vodu a neporiadok z útrob štadióna.

„Nedávno sa dokončilo spodné a prvé poschodie prístavby novej severnej tribúny. Dokončené a vybetónované je kompletne celé hľadisko. To znamená, že sa robia už len dokončovacie práce – natierajú sa zvary, prevaruje sa a brúsi,“ prezradil manažér projektu rekonštrukcie banskobystrického zimného štadióna Tomáš Novanský, ktorý doplnil, že v utorok vyliali betón v hale A. V stredu doobeda ho podľa jeho slov vyhladili a teraz sa čaká nejakých 20 dní, čo je doba zretia, kedy sa môžu namontovať mantinely.

Do 1. septembra na ľade

Ako pokračoval, v hale A je už na 80 percent dokončená strojovňa, čiže do nejakého týždňa – dvoch sa dokončí a na konci augusta sa už bude dať spustiť ľadová plocha v hale B, aby si hokejisti mohli vyskúšať podmienky nového ľadu do 1. septembra. „Potom, o nejaký týždeň až desať dní na to, sa dokončí aj ľadová plocha v hale A. Tam je totiž problém, že v B-čku používame mantinely zo súčasného A-čka a do nového A-čka sme museli kúpiť nové mantinely, pretože sa podľa IIHF menia rozmery klziska. Takže sme objednali nové mantinely, ktoré sa prídu montovať niekedy v prvom – druhom septembrovom týždni, takže v tom čase sa spustí aj ľad,“ pokračoval Novanský.

V polovici septembra by podľa jeho slov mohli byť funkčné už obe ľadové plochy. „Predpokladáme, že v tomto termíne budú dokončené podstatné práce na severnej tribúne. Namontujeme sedačky, skolaudujeme a na severnú tribúnu budeme môcť pustiť divákov,“ povedal.

Riziká preniesli na investora

„Podľa toho, čo sme plánovali, sme v časovom predstihu. Nie je to výrazné, ale čo sa týka hokejovej sezóny a umožnenia hráčom hrať a divákom chodiť na zápasy, to by sme mali stihnúť skôr, ako bolo plánované. Podstatné dokončenie diela malo byť do 30. augusta,“ uviedol manažér, podľa ktorého to vyzerá tak, že skončia o nejaké dva týždne skôr.

„Financií máme strašne málo, lebo pôvodný rozpočet na práce bol 1,6 milióna eur. My sme dostali od Úradu vlády SR len jeden milión, 300 000 eur zabezpečil Bytový podnik mesta Banská Bystrica z vlastných zdrojov a všetko ostatné financovanie zabezpečuje investor na základe koncesnej zmluvy,“ prezradil Novanský, podľa ktorého to má obrovské výhody, pretože investor na seba berie riziko, že počas trvania zmluvy, čo je 4,5 roka, bude znášať všetky náklady na opravy, na údržbu a kvalitu. „Teda riziká sme preniesli na investora. Celkové náklady na rekonštrukcie zimného štadióna sú dokopy 2 680 000 eur,“ do­dal.

Rekonštrukcia banskobystrického zimného štadióna v plnom prúd
1
Galéria
Rekonštrukcia banskobystrického zimného štadióna v plnom prúde
16
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM