Jakub Forgács Správy

Pozrite si, ako má vyzerať korčuliarska dráha v parku: Návrh atraktívnej novinky vnútri!

Informácia o stotisícovej dotácii na novú korčuliarsku dráhu v parku pod Pamätníku SNP potešila mnohých Banskobystričanov. Zistili sme preto o nej viac. Pozrite, ako by mala vyzerať podľa návrhu Útvaru hlavného architekta mesta Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si, ako má vyzerať korčuliarska dráha v parku: Návrh atraktívnej novinky vnútri!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Pred pár dňami sa Banskobystričania dozvedeli radostnú správu, týkajúcu sa parku pod Pamätníkom SNP. Miesto, ktoré radi využívajú korčuliari, cyklisti či bežci, má prejsť veľkou premenou. A tí, čo vyznávajú aktívni pohyb, sa môžu tešiť. Športovať sa im totiž pod známou dominantou Banskej Bystrice bude ešte príjemnejšie. Mesto pod Urpínom získalo dotáciu 100 000 eur na novú korčuliarsku dráhu v banskobystrickom parku. O tomto projekte vám teraz prinášame nové informácie.

„Korčuliarska in-line dráha je situovaná v rámci parkového priestoru po vnútornom obvode centrálneho pešieho okruhu. Takéto riešenie vytvára najmenej kolíznych bodov vo vzťahu chodec – korčuliar. V severnej časti okruhu je v zmysle Generelu nemotorovej dopravy navrhovaná aj cyklotrasa, ktorú je potrebné rešpektovať,“ uvádza správa Útvaru hlavného architektu mesta Banská Bystrica, v ktorej sa píše, že funkčné usporiadanie koridorov v poradí „chodník pre peších – cyklotrasa – korčuliarska dráha“ sa javí ako najmenej kolízne.

„V juhozápadnej časti pešieho okruhu sa nachádza vzrastlá stromová vegetácia, ktorú je potrebné rešpektovať, preto je nevyhnutné v tomto úseku odkloniť chodník pre peších do plochy zelene, v ktorej je umiestnené aj detské ihrisko a vonkajšie fitnes. Trasa korčuliarskej dráhy je v tomto úseku navrhovaná v trase terajšieho chodníka pre peších. Týmto riešením budú zachované všetky existujúce stromy,“ uvádza ďalej správa, podľa ktorej je popri budovaní korčuliarskej dráhy žiadúce, aby bol zrekonštruovaný aj chodník pre peších a vybudovaná tá časť cyklotrasy, ktorá je v súbehu s korčuliarskou dráhou.

Chodník pre peších, ktorý bude potrebné zrekonštruovať, má v súčasnosti:

  • premenlivú šírku 3 – 3,5 m
  • plocha predstavuje cca 1600 – 1700 m2

. Navrhovaná korčuliarska dráha má:

  • dĺžku cca 460 m
  • so šírkou 3 m
  • plocha cca 1380 m2

. Navrhovaný úsek cyklotrasy má:

  • dĺžku cca 190 m
  • šírku 2,5 m
  • plocha cca 475 m2

Priečne usporiadanie jednotlivých funkčných línií v severnej časti okruhu:

trávnik chodník pre peších (3 – 3,5 m) cyklotrasa (2,5 m) inline dráha (3 m) trávnik

Titulná foto: Dnes24

Foto v galérii: Útvar hlavného architekta mesta Banská Bystrica

Návrh korčuliarskej dráhy pod Pamätníkom SNP
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM