Jakub Forgács Samospráva

Pozrite, ktoré to sú: V Banskej Bystrici máme nové pamätihodnosti!

V Banskej Bystrici máme nové pamiatky! Poslanci o nich rokovali na 31. zasadnutí mestského zastupiteľstva. Pozrite, čo všetko pribudlo na Zoznam pamätihodností mesta.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite, ktoré to sú: V Banskej Bystrici máme nové pamätihodnosti!
Zdroj: TASR

Návrh na vyhlásenie pamätihodností mesta Banská Bystrica a zápis do Zoznamu pamätihodností mesta obsahoval štyri návrhy na nehmotnú a jeden na hmotnú pamiatku. Poslanci na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva tento návrh schválili, a tak v meste pribudlo päť nových pamätihodností. Ktoré to sú?

Nové pamätihodnosti

  • Vás je ako Sásovänov – príslovie – V roku 1869 sa slovenský folklorista Adolf Peter Záturecký presťahoval do Brezna, kde pôsobil ako učiteľ. V nasledujúcom období chodieval pracovne do Banskej Bystrice, kde si zrejme okolo roku 1870 zapísal náš slogan v podobe: Toľko je ich ako Sásovanov. Tento slogan vyšiel knižne v jeho zbierke Slovenské príslovia porekadlá a úslovia v roku 1897 v Prahe nákladom Českej akadémie, na Slovensku v roku 1965. Od začiatku 20 .storočia sa v Sásovej a blízkom okolí používal v upravenej podobe: Vás je ako Sásovänov.
  • Bývalý parčík Parčík kráľovnej Alžbety – udalosť (z pôvodného návrhu Parčík kráľovnej Alžbety) – Po zavraždení kráľovnej Alžbety známej ako Sisi 10.9.1898 sa mali na nariadenie ministra I. Durányiho v Budapešti vysádzať pamätné stromy. V našom meste boli vysadené na Hronskej ulici pred budovou lesmajstra pred nádvorím Hámra a na ihrisku novej detskej škôlky. Veková analýza potvrdila, že z týchto výsadieb sa zachovalo v parčíku pred Hámrom 9 líp a 1 javor horský. Parčík bol zmenšený v roku 1983 pri rozširovaní cesty. Z pôvodných stromov sa zachovalo len posledné torzo. Po jeho revitalizácii, umiestnení informačnej tabule, prípadne busty kráľovnej Alžbety a rekonštrukcii niekdajšieho objektu zastavenia Veľkej krížovej cesty tu vznikne historicky zaujímavý komplex.
  • Osobnosť Josef Opletal – osobnosť – Významná osobnosť, ktorá pôsobila v Banskej Bystrici. Pripomínajú ho hmotné exponáty. Pamätná vitrína umiestnená vo foyer budovy štátneho podniku Lesy SR a pamätná doska umiestnená v dlažbe pred touto budovou. Lesník, reprezentant vysokej odbornosti a nezvratnej morálky. Po vzniku Československa napriek ponuke vysokej funkcie v Rumunsku uprednostnil službu vlasti. Počas relatívne krátkeho pôsobenia v Banskej Bystrici (1919 – 1921) veľmi efektívne usporiadal chod riaditeľstva, osobne projekčne riešil modernizáciu tunajších lesných železníc. Nechýbal mu ani ľudský a kultúrny rozmer.
  • Skoky na lyžiach v Banskej Bystrici – udalosť (z pôvodného návrhu Skokanský mostík gen. M.R. Štefánika) – Mostík bol slávnostne otvorený 29. januára 1933 za účasti 4 000 divákov, pričom najväčšia návšteva bola na pretekoch v roku 1935, ktoré prišlo pozrieť 10.000 divákov. Svojimi parametrami bol mostík gen. M.R.Štefánika najlepším skokanským mostíkom v ČSR. V rokoch 1934 a 1937 sa na mostíku konali Majstrovstvá ČSR v skokoch na lyžiach.
  • Hrob rodiny Bárczyovcov – hmotná pamätihodnosť – Náhrobný pomník na Evanjelickom cintoríne na Okružnej ulici je postavený z travertínových kameňov, na ktorom je umiestnená tabuľa s rodinným erbom. Spomínaný náhrobný pomník je jediný svojho druhu na banskobystrických cintorínoch a zdá sa, že to bude posledná pamiatka na rodinu Bárczyových.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM