Jakub Forgács Rôzne

Pozoruhodnosť, o ktorej vie iba málo Bystričanov: Takýto zemepis uzrel svetlo sveta v našom meste!

O tomto zaiste netušili ani mnohí Banskobystričania. V našom meste uzrela svetlo sveta pozoruhodná kniha. Pozrite, ako vyzeral úryvok z azda prvého slovenského zemepisu, v ktorom sa spomína aj Zvolenská stolica.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodnosť, o ktorej vie iba málo Bystričanov: Takýto zemepis uzrel svetlo sveta v našom meste!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mnohí ani len netušia, že v Banskej Bystrici vyšla pozoruhodná kniha a učebnica zemepisu Geografia aneb Wypsáni Okršleku Zemského s šesti mapami wlastní rukou jeho vyrytými, od slovenského osvieteneckého vzdelanca Ladislava Bartolomeidesa. Knihu vytlačila v roku 1798 banskobys­trická kníhtlačiareň Jána Šefániho.

Pokrokové myšlienky

Ladislav Bartolomeides sa narodil 16. novembra 1754 v Klenovci a na území Gemerskej župy prežil aj väčšinu svojho života. Zomrel v Ochtinej, 18. apríla 1825. Svoje diela písal pre ľud. Podľa predpokladaných konzumentov používal vo svojich prácach latinu alebo bibličtinu (biblickä češtinu). Pôsobil ako učiteľ v Rimavskej Bani, Ožďanoch a v Ratkovej. Od roku 17893 ako evanjelický kňaz v Ochtinej.

Vo svojich dielach propagoval Bartolomeides pokrokové myšlienky a patril medzi šíriteľov Koperníkovho heliocentrického systému. Zemepis obsahuje tiež moderné názory na atmosféru, počasie, časové pásma na zemi. Má celkom 110 tlačených strán a šesť máp (svetové pologule, Európa, Ázia, Afrika, Amerika a Austrália a Zem uhorská).

Čo napísal o Zvolenskej stolici?

O našej Zvolenskej stolici na strane 62 Bartolomeides píše: „Zvolenská stolica jest 12 mil dlouhá, tři neb čtyři široká a řekou Hron řečenou vesměs zzvlažená. I zde jsou vesměs Slováci, některé měšťany Bistřické vyjmouc. Živí se obdělávaním pole, chováním dobytka a hledáním kovu. Měst královských má pět: Brezno, Lubjetova, Bistřice bánská, Zvolen, Krupina a městečka: Slovenská Lupča, Poiniky, Očová, Slatina, Dobroniva, Radvaň, Sása. Zámky některé pozustávají Lupčanský, Bistřický, Zvolenský, Viglašský, Dobronivský. Teplých a kyselých vod hojnost.“

O skutočnosti, že v Banskej Bystrici vytlačili pred stovkami rokov azda prvý slovenský zemepis, v súčasnom období už vie len málo ľudí. Aj meno Ladislava Bartolomeidesa zapadlo do zabudnutia, hoci vydal asi 15 odborných či populárnych diel. Spomenúť sa dá azda to najvýznamnejšie – Historica – geographica notitia inclyti superioris Ungariae comitatus Gömöriensis.

Čítajte tiež:

VIDEO, ktoré poteší oči každého Bystričana: Zaspomínajte si, ako to kedysi vyzeralo v našom meste

Cenník bystrického hotela z čias dávno minulých: Koľko kedysi pod Urpínom stálo ubytovanie, či pivo!

Bystrica v prúde času zažila vzostupy aj pády: 10 historických míľnikov, ktoré formovali naše mesto

Dominanta nášho námestia v prúde času: História Hodinovej veže, ktorú nepoznajú ani mnohí Bystričania

Zdroj: Igor Chromek / Permon.eu

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM