Monika Obrtalová Rôzne

Pozor na peľ obilnín a tráv

V súvislosti s vývojom počasia a vplyvom zrážkovej činnosti došlo v uplynulých dňoch k lokálnym výkyvom alebo k poklesu koncentrácií všetkých peľových alergénov v ovzduší na väčšine územia Slovenska. Najvýznamnejším alergénom je stále peľ tráv z čeľa

Koncentrácie málo alergizujúceho peľu pŕhľavy sa držali skoro na rovnakej úrovni ako v uplynulých dvoch týždňoch. „Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých sme namerali v Bratislave a Banskej Bystrici. V Banskej Bystrici sme 22. júna namerali 118 peľových zŕn na meter kubický vzduchu a v Bratislave 25. júna 101 peľových zŕn na meter kubický vzduchu. Na ostatnom území dosahoval peľ tráv stredné až nižšie hladiny. Okrem peľu tráv, obilovín, dokvitajúcej repky a bazy sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ gaštanu a lipy. Z bylín to bol peľ pŕhľavovitých, štiavu, skorocelu a mrlíkov,“ konštatuje Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ v Banskej Bystrici.

Dodáva, že vplyvom vysokej vzdušnej vlhkosti sa udržali veľmi vysoké koncentrácie spór húb – plesní v ovzduší. Dominovali spóry rodu Cladospórium a Alternária, pribudli však aj spóry ďalších druhov. Prognózy hovoria, že vplyvom poklesu nočných teplôt denné koncentrácie peľu ostanú aj tento týždeň skôr v stredných hladinách s výrazným lokálnym kolísaním počas daždivých dní. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých a obilnín stále ostáva stále ešte dominantným alergénom. Dlhodobejšie sa budú zvyšovať najmä koncentrácie peľu pŕhľavy. Nepríjemnou správou pre alergikov je, že na vzniku alergických ťažkostí sa bude tiež podieľať peľ skorocelu, mrlíka, štiavu a lipy. Odborníci dlhodobo predpokladajú výskyt veľmi vysokých koncentrácií spór húb (plesní) v ovzduší na celom území Slovenska.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM