Stanislav Černák Rôzne

Dajte si bacha: Ešte ani poriadne nezliezol sneh a už začínajú vyčíňať kliešte!

Jarná aktivita kliešťov sa začína koncom marca a vrcholí v apríli a máji. Druhýkrát sa začínajú množiť na jeseň. Dávajte si preto oveľa väčší pozor, najmä v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Dajte si bacha: Ešte ani poriadne nezliezol sneh a už začínajú vyčíňať kliešte!
Zdroj: TASR

Na území našej krajiny žije približne 20 druhov kliešťov. Niektoré sa zdržiavajú v brlohoch zvierat alebo hniezdach vtákov, preto sa s nimi bežne človek nestretne. Väčšia šanca je uvidieť kliešťa obyčajného, pijaka lužného, pijaka stepného či kliešťa lužného.

„Riziko pre človeka však predstavuje najmä prvý z nich. Kliešť obyčajný sa v prírode vyskytuje po celý rok, ale aktivizuje sa až pri teplotách okolo päť až desať stupňov Celzia,“ povedala vedúca odboru epidemiológie banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Avdičová.

Nákazlivé ochorenia

Infikovaný kliešť obyčajný môže prenášať kliešťovú encefalitídu, lymskú boreliózu, anaplazmózu a ďalšie nákazlivé ochorenia. Tento článkonožec sa vyskytuje takmer všade na našom území do nadmorskej výšky okolo 800 metrov a pre klimatické zmeny sa šplhá stále vyššie. Darí sa mu v listnatých aj zmiešaných lesoch, parkoch, lesoparkoch, na cintorínoch, dokonca priamo v mestskej zeleni. Výnimkou sú len vysokohorské oblasti, obrábané polia a vodné plochy.

Najviac nakazených kliešťov sa nachádza pozdĺž brehov rieky Váh. Okrem okolia tejto rieky sa v hojnom počte vyskytujú aj na juhozápade Slovenska, v južnejších okresoch Nitrianskeho kraja. Výskyt nakazených kliešťov sa však zaznamenáva už aj v oblastiach, kde to v minulosti nebolo zvykom.

Kliešť dokáže využiť nestráženú chvíľu a prelezie na človeka, pričom sa usadí na ľudskom tele v miestach, kde je najjemnejšia koža. Kliešť sa dá z tela odstrániť pomerne jednoduchým spôsobom, len netreba robiť trhavé pohyby. Najoptimálnejšie je pinzetou uchopiť jeho ploské telo čo najbližšie pri koži a kývavým spôsobom ho pomaly uvoľňovať. Potom je potrebné miesto vydezinfikovať, pričom najúčinnejší je jódový dezinfekčný prípravok.

Preventívne očkovania

Proti kliešťovej encefalitíde sa využíva preventívne očkovanie hlavne u profesionálne exponovaných osôb. „Najoptimálnejšie obdobie na zaočkovanie prvou z troch dávok očkovacej látky proti kliešťovej encefalitíde je koniec februára, druhú dávku odborníci odporúčajú podať koncom marca alebo začiatkom apríla ešte pred jarnou aktivitou kliešťov. Tretiu dávku odporúčajú podať v septembri. Očkovanie chráni človeka pred týmto, pomerne vážnym ochorením päť rokov,“ povedala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.

Na ďalšie ochorenie prenášané kliešťami – lymskú boreliózu, sa zatiaľ vedcom nepodarilo vyvinúť účinnú očkovaciu látku. Jedinou ochranou je nešpecifická prevencia. „Chodiť do prírody oblečený, spodnú časť nohavíc stiahnuť okolo ponožky alebo celých topánok, po návrate domov si dôkladne prezrieť telo, hlavne tie miesta, kde je koža tenká,“ zdôraznila Avdičová. Lymská borelióza je pomerne vážne ochorenie, ktorého výskyt na Slovensku stúpa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM