Jakub Forgács Správy

Pozor na infikované kliešte v Bystrici a okolí. Toto je ZOZNAM miest výskytu

Hoci vonku už vládne teplé jarné počasie, treba sa mať aj na pozore. Pri prechádzke či pobyte v prírode môžete naraziť na kliešte, prenášajúce kliešťovú encefalitídu.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na infikované kliešte v Bystrici a okolí. Toto je ZOZNAM miest výskytu
12
Galéria
Zdroj: TASR

Teplé počasie už priam láka na prechádzky po prírode. Treba byť však ostražitý. Domov si z nich totiž môžete poľahky priniesť nepríjemných parazitov – kliešte. Zachytiť sa nám môžu na odev či priamo na telo. Keďže môžu narobiť poriadne nepríjemnosti, netreba rozhodne nič podceňovať.

Ako uvádzajú odborní pracovníci Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), pred ochorením na kliešťovú encefalitídu sa môžeme chrániť správnym odevom, prípadne použitím repelentov. „Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj alimentárnou cestou kozím, kravským či ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Mlieko je potrebné pred konzumáciou prevariť alebo piť pasterizované,“ upozorňujú odborníci z ÚVZ SR.

Ak sa vám už kliešť prisal na telo, treba urýchlene konať. „Hneď ako si nájdeme prisatého kliešťa je potrebné ho čo najrýchlejšie odstrániť, najlepšie pinzetou kývavými pohybmi, bez točenia. Následne je potrebné kožu v mieste prisatia kliešťa vydezinfikovať,“ informujú ďalej odborní pracovníci.

ÚVZ SR spracoval zoznam prírodných ohnísk kliešťovej encefalitídy na Slovensku. Nachádzajú sa na ňom aj niektoré obce z okolia Banskej Bystrice. Pri prechádzke či pobyte v prírode si treba dať zvýšený pozor v týchto lokalitách v našom okolí:

  • katastre obcí Poniky a Oravce
  • katastre obcí Sliač, Sielnica , Zvolen-priehrada, Kováčovská dolina

Foto: ilustračné

kliešte na Slovensku
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM