Monika Obrtalová Rôzne

Pozor na chrípku!

Aj keď epidemiológovia už neočakávali vzostup chorobnosti na chrípku a jej podobné ochorenia, predsa bol uplynulý týždeň v Banskobystrickom kraji v znamení jej zvýšeného výskytu. Oproti 25. týždňu vzrástol výskyt chrípky až o 21 percent, lekári v to

Na etiológii (pôvode) ochorení sa totiž podieľajú hlavne adenovírusy a respiračné syncytiálne vírusy, ktoré spôsobujú akútne ochorenia s ľahším priebehom. Napriek tomu sa v porovnaní s 25. týždňom mierne zvýšil počet komlikácií z akútnych respiračných ochorení – z 3,4 na takmer 4,7 percenta. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (50 prípadov), zápalmi stredného ucha (33) a v 22 prípadoch zápalmi pľúc.

V 26. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásení 46 percent lekárov pre deti a dorast a 43 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých, evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, 2607 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť takmer 907 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 314 prípadoch, čo je chorobnosť 110 osôb na 100 tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Veľký Krtíš, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia 444 prípadov. V počtoch chorých nasledujú okresy Žiar nad Hronom (337), Lučenec (288) a Rimavská Sobota (286).

Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov opäť v okrese Veľký Krtíš, nasleduje okres Revúca a Lučenec. Z hľadiska veku je aktuálne najvyššia chorobnosť na ARO u ľudí v produktívnom veku od 20 do 59 rokov, kde chorobnosť predstavuje 3574 prípadov a na CHPO takmer 450 prípadov na 100 tisíc občanov tejto vekovej skupiny, ktorí sú v starostlivosti hlásiacich lekárov. Pomerne vysoká chorobnosť je u najmenších detí od 0 do päť rokov, kde lekári evidujú chorobnosť 2397 prípadov na 100 tisíc detí tohto veku. Len o niečo nižšia chorobnosť je aj vo vekovej kategórii seniorov, naopak deti základných a stredných škôl je chorobnosť výrazne nižšia – v rozmedzí od 400 do 426 prípadov na 100 tisíc detí týchto vekových skupín.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM