Michal Majer Rôzne

Poznáme víťazný návrh hotela pri pamätníku!

Plánovaná výstavba hotela pri Pamätníku SNP je v Banskej Bystrici veľmi citlivou témou. Mnoho ľudí s ňou nesúhlasí, pretože sa obávajú zastavania ďalšej zelenej plochy v centre mesta, skomplikovania dopravnej situácie a znehodnotenia jeho areálu. Inv

O tom, že táto súťaž architektonické ateliéry zaujala, svedčí aj 257 žiadostí o súťažné podklady nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska, Česka, Francúzska či Veľkej Británie. Do 1. kola súťaže sa nakoniec prihlásilo 72 záujemcov, ktorí predstavili svoje vízie riešenia tohto citlivého mestského priestoru. Do užšieho finále nakoniec postúpilo 11 návrhov, z ktorých boli ocenené 4. „Banská Bystrica touto súťažou získala veľmi veľa, pretože sa nezameriavala len na objekt samotného hotela, ale aj širšie vzťahy v tomto priestore. Vzniklo tak 72 odlišných riešení, ktoré sa dajú neskôr využiť pri tvorbe územnoplánovacej dokumentácie,“ hovorí predseda poroty Peter Pásztor.

Víťazný návrh pochádza z architektonického ateliéru BKPŠ Kusý – Paňák z Bratislavy. Ide o renomovaných architektov, ktorí stoja aj za stavbami ako Národná banka Slovenska, novostavba Slovenského národného divadla alebo komplex EUROVEA. „Ide o nekonfliktný počin, ale dokonale sebavedomý, ktorý má svoju identitu. Za návrhom je cítiť majstrov, ktorí dokázali elegantne prepojiť interiér a exteriér,“ popisuje víťazný projekt predseda poroty. Tá sa v prospech tohto projektu rozhodla aj kvôli originálnemu a odvážnemu riešeniu prepojenia hotela s pamätníkom. „Architekti navrhli, aby bola zadná stena presklená. Takisto budú v stenách výrezy, cez ktoré budú hostia vidieť nasvietený pamätník. Budú tak mať pocit, že stoja blízko neho,“ uvádza Pásztor.

Či sa však víťazný návrh aj skutočne zrealizuje, bude závisieť od viacerých faktorov. Súťaž totiž nie je pre investora záväzná a môže sa preto rozhodnúť pre akýkoľvek z doručených návrhov. „V súťažných podmienkach sme však zaviazali vyhlasovateľa, že musí pri prípadných zmenách rokovať s ocenenými súťažiacimi, ak by bol víťazný návrh z akýchkoľvek dôvodov nerealizovateľný,“ hovorí člen poroty Jan Komrska. Ďalším z problémov je odpor časti verejnosti voči výstavbe ako takej a súčasný nesúlad zámeru s územným plánom mesta. Ak by sa všetky problémy vyriešili a mesto by dalo stavbe hotela zelenú, s jeho výstavbou sa plánuje začať v roku 2011 alebo 2012.

gr

pamatnikbb
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM