Jakub Forgács Správy Samospráva

Poznáme transparentnosť samosprávnych krajov: BBSK sa v rebríčku prepadol

Agentúra Transparency International Slovensko zostavila nový rebríček transparentnosti krajov. Ako sa umiestnil BBSK?

Ilustračný obrázok k článku Poznáme transparentnosť samosprávnych krajov: BBSK sa v rebríčku prepadol
Zdroj: TASR

Najtransparen­tnejším samosprávnym krajom je v súčasnosti Trenčiansky kraj, naopak najhoršie je na tom z hľadiska otvorenosti a sprístupňovania informácií Košický a Trnavský samosprávny kraj. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Transparency International Slovensko (TIS), vychádzali pritom z výsledkov svojho rebríčka transparentnosti samosprávnych krajov.

Trenčiansky samosprávny kraj vystriedal na prvom mieste banskobystrický VÚC. "Po nástupe Marian Kotlebu sa Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prepadol zo 65-percentným skóre v roku 2013 na súčasných 51 percent. V dvojročnom porovnaní s rokom 2015 stratil BBSK takmer päť percentuálnych bodov a v tomto rebríčku skončil na piatom mieste,“ priblížil koordinátor pre samosprávny program TIS Michal Piško.

Celkovo hodnotil TIS transparentnosť samosprávnych krajov v 11 oblastiach prostredníctvom 117 indikátorov. Dáta zbieral v období júl až september 2017. „Na hodnotenie sme použili informácie z desiatich zdrojov, najväčšiu, takmer 70-percentnú váhu pri hodnotení mali informácie zverejnené na internetovej stránke samosprávneho kraja, využili sme aj dotazník zaslaný úradom, ale i priamy kontakt so zástupcami samosprávy,“ osvetlil výskumník TIS Mário Kajan.

Najlepšie hodnotenia získali samosprávne kraje v oblastiach prístup k informáciám a financie a verejné obstarávanie, citeľný progres dosiahli podľa TIS aj v oblasti dopravnej politiky a účasti verejnosti na rozhodovaní. „Slabinou podľa TIS ostávajú oblasti predaja a prenájmu majetku a personálnej politiky,“ uviedol Kajan.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM