Monika Obrtalová Rôzne

Potulky mestom priblížia aj miesta, kde sa popravovalo

Rozprávanie o zločincoch, katoch i miestach, na ktorých sa v Banskej Bystrici súdilo, väznilo, trestalo a popravovalo bude témou júlových nedeľných Potuliek mestom s názvom Majster kat a jeho ulica.

„Je to vskutku zaujímavá téma, pretože v Banskej Bystrici, ako iste mnohí vedia, máme tzv. Katovnú ulicu. Takže priaznivci potuliek sa z Námestia SNP presunú práve na Katovnú ulicu, kde dodnes stojí katov dom,“ priblížila hovorkyňa primátora Monika Pastuchová. Zraz účastníkov potuliek bude už tradične pri Mariánskom stĺpe na Námestí SNP, a to o 17.00 h. Sprievodca im podľa Pastuchovej porozpráva o tom, ako a kde sa páchali zločiny.

Ako podotkla, bude však hovoriť najmä o tých, ktorí stáli takpovediac na druhej strane – o katoch, ktorí vykonávali hrdelné rozsudky. Záujemcovia sa napríklad dozvedia, akými spôsobmi odprevádzal kat previnilcov na druhý svet i to, aké mal postavenie v spoločnosti. Potulky pravidelne organizujú Informačné centrum a mesto Banská Bystrica. Pastuchová konštatovala, že ľudí viac láka, ak sa môžu dostať priamo do objektov, ktoré za normálnych okolností nemajú šancu navštíviť.

„Dobrým príkladom bola v zime návšteva budovy zrekonštruovaného krajského súdu, kde sme zaznamenali naozaj enormný záujem. Pretože to sú práve atraktívne priestory, do ktorých sa takpovediac bežný smrteľník nemá šancu dostať.“ Menší záujem evidovali, keď bol hlavnou témou potuliek život spisovateľov alebo literátov. Ako Pastuchová dodala, ľudia si už zvykli, že mesto pod Urpínom raz za mesiac ponúka túto službu, a že sa vždy majú šancu dozvedieť niečo nové. „Veľmi nás teší, že okrem osvedčenej seniorskej generácie, sa častejšie pridávajú aj mladí ľudia, študenti, stredná generácia alebo rodiny s deťmi,“ uzavrela hovorkyňa.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM