Monika Obrtalová Hokej

Postúpili Košice cez Baranov aj vďaka rozhodcom?

Maximálnou finančnou zrážkou 50-percent z paušálnych náhrad potrestala v stredu Komisia rozhodcov SZĽH štvoricu rozhodcov piateho štvrťfinálového zápasu play-off Tipsport extraligy HC Košice - HC'05 Banská Bystrica.

Tresty dostali hlavní rozhodcovia Peter Jonák s Danielom Koncom a čiaroví arbitri Vladimír Snášel s Rastislavom Gajanom za to, že v košickej Steel Aréne im na začiatku predĺženia unikol tesný puk mimo ľadu, ktorý sa od náhradného brankára hostí vrátil späť na ľad a vzápätí prišiel faul hosťujúceho hráča na domáceho útočníka. Z následnej presilovky dali Košice gól na konečných 2:1, po ktorom sa celá séria skončila ich výhrou 4:1 na zápasy. „Komisia rozhodcov sa detailne zaoberala stretnutím štvrťfinále play off medzi Košicami a Banskou Bystricou na základe správy inštruktora rozhodcov a dostupného videomateriálu,“ uviedol predseda KR SZĽH Peter Ország.

[blockquote]Po­kračoval: „Konštatovali sme, že situácia zo začiatku predĺženia, kde vznikol náhodný kontakt s pukom, bola veľmi náročná na posúdenie zo strany rozhodcov. Nakoľko brankár hostí stál na striedačke tesne vedľa ochrannej časti plexiskla, ktorá často mení smer puku. Dospeli sme však k názoru, že hru mali čiaroví rozhodcovia prerušiť. Nakoľko sa tak nestalo, zákrok hráča mužstva hostí na domáceho útočníka hlavní rozhodcovia Peter Jonák a Daniel Konc posúdili správne. Ale z titulu neprerušenia hry prišlo k pochybeniu, predovšetkým zo strany čiarových rozhodcov. Keďže žiadame od celej štvorice rozhodcov, aby tvorili kompaktný jednoliaty tím pri posudzovaní akejkoľvek situácie v priebehu stretnutia, rozhodli sme sa všetkých štyroch rozhodcov potrestať maximálnou finančnou zrážkou vo výške 50-percent z paušálnych náhrad.“[/bloc­kquote] Podľa Petra Országa posúdenie zákroku hosťujúceho hráča na domáceho útočníka bolo zo strany hlavných rozhodcov vyhodnotené ako správne. „Aj na základe zhodnotenia celého účinkovania v doterajšom priebehu štvrťfinále Slovnaft play off Tipsport extraligy majú preto hlavní rozhodcovia Peter Jonák a Daniel Konc dôveru komisie rozhodcov a táto s nimi počíta pre ich ďalšie možné účinkovanie v stretnutiach semifinále, prípadne finále,“ konštatoval Peter Ország.

Čo sa týka celého inkriminovaného momentu, bola to podľa Országa najmä pre zadného čiarového rozhodcu, veľmi ťažká situácia na posúdenie. „Pretože ani na niektorých videozáberoch sa nedalo jasne preukázať, či došlo ku kontaktu puku s brankárom, ktorý sa nevenoval hre a takýmto nešťastným spôsobom do nej zasiahol. A mikroskopické posudzovanie nie je možné, nakoľko hokej je dynamický šport a táto situácia bola naozaj veľmi náročná na posúdenie. Napriek tomu po detailnom rozbore sme presvedčení, že hra mala byť prerušená a preto sme siahli k sankciám voči rozhodcom. Všetky následné veci boli zo strany rozhodcov urobené správne a ich výkon, mimo tejto situácie, v tomto stretnutí bol veľmi dobrý. Hlavní rozhodcovia Peter Jonák a Daniel Konc boli neskôr nasadení aj na dôležité stretnutie medzi Popradom a Trenčínom v piatom zápase, v ktorom podali skutočne veľmi kvalitný výkon a preto obaja majú dôveru Komisie rozhodcov a rátame s nimi aj v ďalších bojoch,“ uzavrel Ország.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM