Jakub Forgács Samospráva

Poslanec o problémoch centra Bystrice: Špina, hluk a zahusťovanie stavbami!

Volebný obvod č. 1 tvorí Stred, teda centrum Banskej Bystrice. Akí sú tam občania? Na čom sa aktuálne pracuje? Z čoho sa možno tešiť a čo by si pýtalo viac financií?

Ilustračný obrázok k článku Poslanec o problémoch centra Bystrice: Špina, hluk a zahusťovanie stavbami!
Zdroj: TASR

Ako mestskí poslanci volebný obvod č. 1 (Stred) zastupujú: Pavol Katreniak,. Viera Dubačová, Ján Šabo a Marián Hlaváč. Porozprávali sme sa s poslancom Pavlom Katreniakom.

Aké kľúčové zmeny sa udiali vo vašom volebnom obdobe za posledný štyri roky?

Nákupné centrum vytiahlo ľudí z námestia. Centrum mesta sa potom príliš začalo prispôsobovať komerčnosti a „lacnosti“. Nové režimy odsúhlasené mestským zastupiteľstvom v tomto roku určite úroveň námestia zdvihli. Výmenou Petra Gogolu za Ivana Saktora ustali v centre riskantné akcie, ktoré časť dlažby a svetiel ničili. Námestie sa otvorilo cyklistom. Opravilo sa viacero ciest. Kvalitne, aj keď, žiaľ, za príliš drahý peniaz.

Máte na tento rok nejakú prioritu, ktorú tu treba urgentne riešiť?

Na urgentné riešenie by toho bolo až – až, netreba sa dlho obzerať. No keď kasa zíva prázdnotou, na lietanie nie sú prostriedky. S poslankyňou Vierou Dubačovou sme sa vlani a toho roku zamerali na dobudovanie ihriska pod Pamätníkom SNP. Chodia tam deti z celého mesta, nielen z centra. Býva ich tam stále viac a viac. V tomto roku sa podarilo vyčleniť na ihrisko 20 000 eur. Oslovil som pána primátora s požiadavkou na rekonštrukciu jednej z menších fontán. Ale na to asi peniaze nevyjdú. Vlani sme čosi urobili s podtekaním panelákov na Kollárovej ulici. Toho roku sa orientujeme na Fortničku. Aspoň čiastočne chceme zlepšiť podmienky parkovania.

Čo vás vo volebnom obvode najviac teší a neteší?

Po pohrebe legendárnej pani Marty Kolačnej na katolíckom cintoríne som odchádzal od hrobu s výtvarníčkou Júliou Bukovou a jej mamou. Táto nesporne výnimočná umelkyňa, ktorá zvláštne nazerá na svet, naraz povedala: "Rozhliadni sa, Paľo, z tohto kopca. Bolo nás tu na pohrebe zo starého mesta len pár. My sme tie črevá Bystrice.“ Zarazil som sa, že v takejto súvislosti sa predsa spomína srdce. Ale Júlia si trvala na svojom. Že všetko prechádza črevami, a ukázala na pohybujúce sa autá a chodcov mieriacich do centra. Teší ma, ak v Bystrici zveľaďujeme to krásne, čo tu máme. Napríklad, ak sa podarilo obnoviť vežu či okná na farskom kostole. Neteší ma neporiadok, špina hluk a zahusťovanie stavbami. Som nešťastný zo stavby parkoviska pri mestskom úrade. Niektorí, čo sa „zaslúžili“ o predaj tohto voľakedy mestského pozemku, sa dnes tvária ako mŕtvy chrobák. Politické strany vtedy totálne zlyhali. Zlé rozhodnutia dobiehajú toto mesto a jeho obyvateľov.

Stretávate sa priamo so svojimi voličmi a rozprávate sa s nimi, o tom, čo ich trápi? Akí sú to podľa Vás ľudia?

Každý štvrtok popoludní poslanecký klub Banskobystrická alternatíva, ktorého som predsedom, drží službu v občianskej poradni. Robíme to tak už ôsmy rok. Okrem toho chodím na stretnutia, najčastejšie do klubov dôchodcov. Intenzívne komunikujem s ľuďmi pomocou e-mailu bez ohľadu na to, v ktorej časti bývajú. Podal som desiatky interpelácií. Ľudí trápi neporiadok, jamy na cestách a chodníkoch, nedostatok miest na parkovanie, likvidovanie zelene, ale na druhej strane aj rozbujnená tráva a nevhodne posadené stromy, nefunkčné kanály, zdevastované autobusové zastávky. Staromešťania si svoje priestor vážia. Nemajú radi jeho narušiteľov.

Dostávam veľmi veľa apelov, kritiky, ale aj nápadov od ľudí. Nie vždy je na všetko riešenie „hic et nunc“. Ale mnohé ťažkosti sú takej povahy, že nemožno preklenúť „tu a teraz“, a predsa sa ich podarí časom vyriešiť. Poslanec nesmie rezignovať na ľudí len preto, že sa sťažujú alebo že prinášajú svoje starosti. Nerád počúvam, ak sa kolegovia sťažujú, že aké je to s občanmi ťažké. Ak lamentuješ, tak načo si potom kandidoval?

Je niečo, o čom v tomto volebnom obvode snívate, aj keď to zatiaľ nevyzerá veľmi reálne?

Snívam o otvorení kultúrneho domu, o striekajúcich fontánach, o nových alejach v tzv. Leninovom parku,…

Na čo by ste teraz najviac potrebovali financie?

Na opravu zanedbaných chodníkov, deravých ciest, schátraných autobusových zastávok, porúcaných schodísk, nespevnených vnútroblokov bytových domov, múrikov. Na vyčistenie kanálov a „zdvihnutie“ ich obrúb. Na odvodnenie priestorov garáží na sídlisku, kde dochádza počas dažďov k ich zaplavovaniu. Na úpravu zelene a údržbu stromov. Na inštalovanie smetných košov. Na obnovu cestičiek a schodíkov v mestskom cintoríne. Na vybudovanie komunikácie v areáli Pamätníka SNP k zadným traktom objektov časti Moysesovho námestia a Hornej ulice. Na vybudovanie komunikácie na Graniar. Na sfunkčnenie vodotryskov v Národnej ulici, pri Hungárke a pred mestským úradom. Na záchranu amfiteátra a architektonických diel, ako sa o to nedávno pokúsila galéria s obytnou plastikou Jaroslava Kubičku nad Severnou ulicou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM