Marcel Páleš Samospráva

Poslanec Gajdošík: Ak sa v Sásovej nezačne riešiť parkovanie, hrozí dopravný kolaps

Stojí pri mnohých zmenách a posunoch v Sásovej-Rudlovej, o ktoré sa ako poslanec mestského zastupiteľstva stará. Povedal nám, čo ho teší, ale aj o veciach, ktoré ho trápia.

Ilustračný obrázok k článku Poslanec Gajdošík: Ak sa v Sásovej nezačne riešiť parkovanie, hrozí dopravný kolaps
Zdroj: Dnes24.sk

Volebný obvod č. 7 tvoria Sásová a Rudlová. Ako poslanci mestského zastupiteľstva zaň zodpovedajú: Jakub Gajdošík, Pavol Bielik, Milan Lichý, Vlastimil Plavucha, Michal Škantár, Tomáš Novanský, Andrej Refka, Martin Turčan a Vladimír Pirošík. Dnes vám situáciu v Sásovej-Rudlovej priblížime v rozhovore s mestským poslancom Gajdošíkom.

  • Nedávno sme sa porozprávali s vašim kolegom, poslancom Pirošíkom, ktorý nám ponúkol svoj pohľad na dianie v Sásovej-Rudlovej. Čo prinieslo aktuálne obdobie vo vašom volebnom obvode podľa vás, pán Gajdošík?

Som veľmi rád, že aj tento rok sme v rozpočte mesta prostredníctvom samostatnej položky vytvorili priestor na finančnú podporu pre volebné obvody. Tieto prostriedky sa snažíme všetci poslanci spoločne a aj na základe odporúčaní občianskej rady, teda zástupcov občanov, spravodlivo rozdeľovať na rôzne projekty, ktoré skvalitňujú život na našom sídlisku. Z týchto peňazí sa nám podarilo opraviť už niekoľko chodníkov, schodísk, ako aj postaviť nové detské ihriská.

  • Podarilo sa okrem toho opraviť aj niektoré cesty?

Z celomestského projektu „obnovy ciest“ sa nám podarilo kompletne obnoviť niektoré cesty v našom volebnom obvode, ktoré už boli v dezolátnom stave.

  • …ešte niečo?

Áno, vybavili sa prostriedky na výstavbu multifunkčných ihrísk s umelou trávou na Rudohorskej a Ďumbierskej ulici. Taktiež sa nám v Sásovej podarilo vybudovať funkčný kamerový systém, ktorý chceme v budúcnosti ešte rozširovať.

  • A čo obyvatelia vášho volebného obvodu, sú aktívni?

V poslednom období ma teší angažovanosť našich obyvateľov. Akoby vznikala taká sásovská komunita. Myslím, že neprejde deň, aby som nedostal nejaký mail alebo telefonát od aktívneho občana s odporúčaním, čo treba vybaviť, kde nie je pokosené, alebo ako sa dá niečo zlepšiť. Toto je pre mňa veľmi pozitívny signál o tom, že si to svoje aktívne občianstvo začínajú ľudia náležite užívať. Treba si uvedomiť, že Sásová – Rudlová je počtom obyvateľov také stredne veľké slovenské mesto. Takže, ako v každom meste, bývajú aj tu ľudia rôzni, ale ako som povedal, z roka na rok sú aktívnejší a viac sa zaujímajú o svoje okolie, čo je veľmi pozitívna správa.

  • Prezraďte, na čom sa aktuálne pracuje…

V tejto dobe akurát rozdeľujeme finančné prostriedky určené pre volebné obvody. Z nich by sme chceli konečne dokončiť rekonštrukciu chodníka vedúceho od obchodného domu LIDL cez Rudohorskú ulicu. Dnes je to pre mamičky s kočíkmi skôr prekážková dráha, ako chodník. Ďalej však chceme pokračovať aj v obnove vytypovaných detských a športových ihrísk.

  • Nájdu sa aj nejaké závažné problémy, ktoré potrebujete vyriešiť prioritne?

Zrejme najzávažnejším problémom nášho sídliska je parkovanie. Ak vedenie mesta na čele s primátorom túto situáciu nezačnú riešiť systémovo, hrozí tu dopravný kolaps. Tri roky, čo sú vo funkciách, v tomto smere úplne premrhali. Mrzí ma, že napriek urgencii poslancov sa nikto tejto téme na mestskom úrade nevenuje a nechávajú tento problém bez povšimnutia. Riešením by bolo aj to, keby sa všetky prostriedky vybraté za vyhradené parkovanie (modré značky reserve) investovali späť do výstavby nových parkovacích miest.

  • A okrem vyriešenia parkovacích miest je aj niečo iné, čo vám v Sásovej-Rudlovej vyslovene chýba?

Určite nejaké miesto s väčšou kapacitou, kde by sa mohli Sásovčania a Rudlovčania stretávať vo voľnom čase, niečo ako kultúrny dom. Možno by sme mohli niečo podobné vybudovať v niektorej z bývalých základných škôl. Na komornejšej báze to už úspešne funguje.

  • Keďže kľúčové sú dnes práve peniaze, na čo by ste prijali väčšiu finančnú podporu od mesta?

Určite by mesto malo nášmu sídlisku pomôcť najmä s budovaním parkovacích plôch. To sú investície, ktoré naša mestská časť veľmi potrebuje.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM