Jakub Forgács Samospráva

Poslancov rozdelila otázka mestského osvetlenia: Prihlásil sa Klus a v sále prepukla búrlivá debata!

Modernizácia mestského osvetlenia rezonovala na 4. rokovaní mestského zastupiteľstva. Poslanci rozhodovali o žiadosti o finančný príspevok na výmenu energeticky najnáročnejších svietidiel pod Urpínom. Nezaobišlo sa to však bez búrlivejšej diskusie.

Ilustračný obrázok k článku Poslancov rozdelila otázka mestského osvetlenia: Prihlásil sa Klus a v sále prepukla búrlivá debata!
Zdroj: Dnes24.sk

Na 4. zasadnutí mestského zastupiteľstva sa do rokovania dostal návrh na schválenie žiadosti o finančný príspevok – Výmenu energeticky najnáročnejších svietidiel verejného osvetlenia. Má ísť prostriedky z eurofondov na výmenu svietidiel nad cestou I/66 od Zvolenskej cesty po Stavebnú ulicu a okrem toho aj lokálne výmeny na uliciach Na Karlove, Internátnej, Moskovskej a Tulskej.

V rámci projektu sa rieši 633 svetelných bodov, pri ktorých by úspora predstavovala 46 %, čo ma predstavovať 25 900 eur ročne. Na investícii vo výške okolo 531 131 by sa mesto podieľalo 5 % a zvyšná časť, 95% prostriedkov, má byť čerpaná prostredníctvom Operačného programu konkurencieschop­nosť a hospodársky rast.

„S veľkou nevôľou som prijal túto informáciu. Vo veľkej miere bude záležať na odbornej technológii a realizátorovi projektu, ale je možné ušetriť až 200 000 eur ročne a viac pri približne rovnakých nákladoch, pri ďaleko výhodnejších podmienkach financovania,“ povedal Martin Klus z Klubu nezávislých poslancov, ktorý ako príklady uviedol úsporu na osvetelení v Prievidzi a ďalších slovenských mestách.

Následne v zastupiteľstve predložil návrh na doplnenie uznesenia tým, že zastupiteľstvo schvaľuje zabezpečenie realizácie projektu tak, aby bola vybraná čo najefektívnejšia ponuka a aby výberu projektu predchádzala krátka, aspoň 10-minútová prezentácia uchádzačov na piatom zastupiteľstve, aby si poslanci vypočuli viaceré alternatívy a vybrali tú najvýhodnejšiu.

Po dlhšej búrlivejšej diskusii v pléne však Klus svoj doplňujúci návrh stiahol, keďže do najbližšieho zastupiteľstva by to s ohľadom na všetko, čo zahŕňa verejné obstarávanie, nebolo možné časovo stihnúť. Poslanci nakoniec pôvodný návrh schválili a mesto sa tak bude uchádzať o finančné prostriedky na modernizáciu osvetlenia spomínaných úsekov.

Čítajte tiež:

Pád Dukly do druhej futbalovej ligy sa rozoberal aj na mestskom zastupiteľstve!

Poslanci odklepli dotácie na mládežnícke športy: Toľkoto sa ušlo hokejistom, futbalistom či maratóncom

Ako Bystrica hospodárila s peniazmi: Pozrite si dôležité čísla

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM