Webnoviny - Rôzne

Poslanci v B. Bystrici zrušili možnosť prehusťovať zástavbu

Banskobystrickí mestskí poslanci na dnešnom zasadnutí zrušili zásady uplatnenia štátnej normy týkajúcej sa denného osvetlenia budov, ktoré umožňovali priveľké zahusťovanie výstavby v niektorých častiach mesta.

Vyslúžili si tým súhlasný potlesk občanov, ktorí prišli na zasadnutie zrušenie zásad podporiť. Zásady uplatnenia normy platili v Banskej Bystrici od novembra 2006 a umožňovali väčší než normou stanovený uhol zatienenia aj mimo radovej zástavby a historického centra mesta. Podľa poslanca Martina Baníka, ktorý navrhol ich zrušenie boli protiprávne z procesných aj obsahových dôvodov. Z procesného hľadiska nemali byť tieto zásady vôbec uplatňované, keďže mestské zastupiteľstvo ich nikdy neschválilo, ale v novembri 2006 iba vzalo na vedomie. Podľa Baníka však podliehali schváleniu. Z obsahového dôvodu tieto zásady porušovali štátnu normu, keď ich spracovatelia na vymedzenie zón s povoleným väčším než 30-stupňovým zatienením použili len jednu z podmienok stanovených normou, pričom splnené mali byť všetky podmienky súčasne.

Podľa normy totiž ekvivalentný uhol tienenia môže byť do 36 stupňov len „v súvislej radovej uličnej zástavbe v centrálnych častiach väčších miest“ a do 42 stupňov len „v súvislej radovej uličnej zástavbe v mimoriadne stiesnených priestoroch v historických centrách miest“. Banskobystrické zásady uplatňovania tejto normy však do zóny s povoleným 36-stupňovým zatienením zahrnuli aj tie priestory centrálnej časti mesta, kde nie je radová zástavba, napríklad samostatne stojace bytovky a rodinné domy vo východnej časti sídliska Fončorda. Do zóny s povoleným 42-stupňovým zatienením boli zahrnuté aj voľné plochy námestia Ľ. Štúra, parku pod Pamätníkom SNP, celé Námestie slobody či takzvaný Belveder nad plážovým kúpaliskom, pričom podmienky zaradenia do tejto zóny spĺňa len mestská pamiatková rezervácia.

Občania, ktorí prišli na zastupiteľstvo podporiť zrušenie tejto normy, sa obávali najmä výstavby výškových budov pred svojimi oknami. Svoj názor prezentovali poslancom aj pomocou viacerých transparentov. Boli na nich texty ako: „Fončorda je centrom pozornosti, nie centrom mesta“, „Nechceme žiť v tieni výškových budov“, „Viac svetla do vecí verejných a do našich bytov“ či „Sledujeme, ako hlasujete, budú to vedieť aj všetci vaši voliči“.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM