Monika Obrtalová Rôzne

Poslanci si volajú nájomcu kúpaliska na koberec

Nájomca banskobystrického mestského kúpaliska má prísť mestským poslancom osobne vysvetliť svoje porušovanie zmluvy o nájme. Rozhodlo o tom mestské zastupiteľstvo na dnešnom zasadnutí po prerokovaní správy hlavného kontrolóra z kontroly plnenia nájom

V správe z kontroly sú uvedené viaceré, medzi inými aj podstatné porušenia nájomnej zmluvy a nedodržania zmluvných záväzkov. Nájomca napríklad nepreinvestoval, respektíve nezdokladoval preinvestovanie zmluvne dohodnutej čiastky. Navyše reálnosť faktúr, ktorými nájomca dokladuje vykonané práce, nie je možné preveriť pre absenciu dokladov z realizácie prác, ako je stavebný denník, zápisy z kontrolných dní, stanoviská stavebného či technického dozoru, a pre absenciu rozpočtu po položkách na celú stavbu podľa projektovej dokumentácie. Kontrolná skupina okrem toho nevedela posúdiť objektívnosť cien stavebných prác uvedených na faktúrach. Znalecký posudok reálnosti faktúr však mesto neobstaralo, hoci to mestské zastupiteľstvo primátorovi Ivanovi Saktorovi odporučilo ešte v októbri. Saktor to odôvodňuje tým, že znalec z oblasti stavebníctva by bol drahý.

Nezávislý poslanec Milan Lichý dnes navrhol, aby mesto od nájomnej zmluvy odstúpilo pre jej závažné porušovanie zo strany nájomcu. Jeho návrh však väčšinu v zastupiteľstve nezískal. „Myslel som si, že poslanci inú možnosť (ako odsúhlasiť vypovedanie zmluvy, pozn. SITA) ani nemajú, pretože mali pred sebou závažnú správu z kontroly, kde sa konštatovalo, že dochádza k porušovaniu zmluvy a že boli pred dvoma rokmi uvedení do omylu. Pretože to, čo sa realizuje na plážovom kúpalisku, nie je to, čo podporili v roku 2007,“ povedal po zasadnutí Lichý. Podľa Tomáša Novanského (Smer-SD) by však odstúpenie od zmluvy mohlo znamenať niekoľkoročný súdny spor, počas ktorého by kúpalisko zostalo rozostavané, respektíve rozkopané, keď si nájomca zoberie, čo do kúpaliska investoval. Lichý k tomu podotkol, že podľa ustanovení zmluvy v prípade jej ukončenia pre porušovanie zo strany nájomcu zostávajú všetky investície v majetku mesta formou daru.

Primátor Saktor nájomcu pred poslancami obhajoval. Okrem iného aj slovami, že sa síce obsah nájomnej zmluvy neplní, ale plní sa podstata nájomného vzťahu. Vypovedanie zmluvy nepodporuje s tým, že by sa už do začiatku letnej sezóny nepodarilo zohnať náhradného prevádzkovateľa kúpaliska. „Jedna vec je zmluva, ktorá bola v istom čase uzavretá s nájomníkom, druhá vec je realita, ktorá je dnes – realita nedostatku kapitálu v období krízy. Jedno je právo a jedno sú vzťahy. Pokiaľ by sme boli naozaj veľmi prísni a represívni, tak by sme síce možno sankcionovali niektorých ľudí, ale ten efekt služby obyvateľstvu by sa stratil,“ povedal po zasadnutí mestského zastupiteľstva Saktor médiám. Na otázku agentúry SITA, či to možno chápať aj ako odkaz podnikateľom, že zmluvy s mestom Banská Bystrica netreba dodržiavať, keďže za to nehrozia žiadne sankcie, primátor Saktor odpovedal, že je to ako s poloprázdnym a poloplným pohárom. „Investorovi treba odkázať to, čo mu odkázalo mestské zastupiteľstvo: Aby dostatočným spôsobom zdôvodnil to, čo tam preinvestoval, a to, čo preinvestovať chce, a myslím si, že zastupiteľstvo sa upokojí,“ dodal Saktor.

Aqualand Slovakia má banskobystrické plážové kúpalisko na Štiavničkách prenajaté od mesta od októbra 2007 na 30 rokov s opciou 10 rokov za 33,19 eura ročne s tým, že má preinvestovať do prenajatého majetku do leta tohto roka minimálne 3,32 milióna eur a investície do tejto sumy prejdú po skončení nájmu do majetku mesta formou daru.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM