Michal Majer Rôzne

Poslanci schválili založenie združenia cestovného ruchu

Mesto Banská Bystrica založí spolu s mestami Zvolen a Sliač a podnikmi Letisko Sliač, Kúpele Sliač a Hotel Kaskády v Sliači oblastné združenie cestovného ruchu. Vstup mesta do tohto združenia dnes jednomyseľne schválilo banskobystrické mestské zastup

Združenie vzniká na základe zákona o podpore cestovného ruchu, ktorý platí od začiatku decembra. Ako pripomenula námestníčka prednostu mestského úradu pre služby Mária Filipová, tento zákon má motivovať samosprávy, aby zefektívnili výber dane za ubytovanie a tieto finančné prostriedky vrátili späť do rozvoja cestovného ruchu na ich území a posilnenia propagácie. „Čím viac prostriedkov samospráva vyberie a vloží do organizácie cestovného ruchu, tým vyššiu dotáciu dokáže získať od štátu. Zároveň vláda predpokladá, že sa zvýši motivácia samosprávy postihovať tých, ktorí poskytujú ubytovanie načierno,“ uviedla Filipová. Podľa primátora Petra Gogolu má byť oblastná organizácia silným subjektom, ktorý bude marketingovo zastrešovať a tiež vytvárať spoločné produkty cestovného ruchu v regióne Banskej Bystrice a Zvolena. Rozvoj cestovného ruchu podľa neho môže priniesť ekonomický rozvoj a nové pracovné príležitosti.

Niektorí poslanci v diskusii kritizovali výšku vkladu Banskej Bystrice 100tisíc eur, čo je násobkom vkladu ostatných zakladajúcich členov. Podľa Gogolu je však Banská Bystrica jediným mestom zo zakladajúcich členov, ktoré malo na tento rok vyčlenené prostriedky na cestovný ruch a propagáciu, s ostatnými zakladajúcimi členmi sa preto dohodla, že prostriedky združenia sa tento rok využijú podľa jej zámeru. Tento rok je podľa neho výnimkou, účelom je získať čo najvyššiu možnú dotáciu od štátu, teda 126 tisíc eur, čo zodpovedá 90 percentám toho, čo zakladajúce mestá vlani vybrali na dani za ubytovanie. V ďalších rokoch majú samosprávy prispievať sumou 50 centov na každého svojho obyvateľa. Podľa Filipovej zakladajúci členovia oblastnej organizácie očakávajú, že do nej postupne vstúpia aj ďalšie obce a subjekty podnikajúce v cestovnom ruchu z Banskobystrického a Zvolenského okresu. Pripomenula, že na základe zákona o podpore cestovného ruchu sa pripravuje aj založenie krajskej organizácie cestovného ruchu.

Zdroj: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM