Jakub Forgács Samospráva

Poslanci sa stotožnili s názorom Bystričanov: V mestských častiach majú nastať veľké zmeny

V zastupiteľstve bol na pretrase vznik nových mestských častí. O nich iba pred pár dňami diskutovali aj priamo Bystričania. Tu sú ďalšie podrobnosti...

Ilustračný obrázok k článku Poslanci sa stotožnili s názorom Bystričanov: V mestských častiach majú nastať veľké zmeny
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské zastupiteľstvo zo dňa 3. novembra 2015 vyhlásilo verejné zhromaždenie obyvateľov – mestských častí Radvaň a Kráľová, predmetom ktorého bolo prerokovanie návrhov na zriadenie nových mestských časti na území mesta Banská Bystrica a prerokovanie návrhov na určenie ich názvov – Fončorda a Pršianska Terasa.

Verejné zhromaždenie sa uskutočnilo dňa 3. decembra 2015 o 16:00 na mestskom úrade. V záverečnom vyhlásení požiadali zúčastnení Bystričania Mestské zastupiteľstvo, aby vyjadrilo súhlas pre:

  • vznik mestskej časti s navrhovaným názvom Fončorda
  • vznik mestskej časti s navrhovaným názvom Pršianska Terasa
  • zmenu územia mestskej časti Radvaň
  • zmenu územia mestskej časti Kráľová

Osamostatnenie Uhliska

„Je fajn, že sa podarilo vyriešiť ten nenormálny obvod. Na Uhlisku nás však tlačí podobný problém. Je oddelené Hronom a je to teda prirodzená časť a dávam teda návrh na uznesenie, aby sme v tomto pokračovali a aby sme aj to Uhlisko odčlenili,“ povedal v rozprave Pavol Katreniak (Banskobystrická alternatíva). ktorý podal návrh poveriť komisiu MsZ pre zmenu územného členenia, spracovať návrh na zmenu územného členenia pre vznik novej časti mesta Uhlisko. Milan Smädo (Klub nezávislých poslancov) následne spomenul hneď niekoľko ďalších návrhov na odčlenenia a pohrozil, „aby z toho nevznikol trhací kalendár“.

Daniel Karas (SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS) povedal, že ďalšími pripomienkami sa dočasná komisia môže zaoberať aj po schválení predloženého bodu. „Je to pre mňa nová informácia, že Uhlisko sa chce odčleniť. Je pravda, že bola v minulosti nespokojnosť, že Uhlisko bolo v takom neprepojenom obvode, ale to je v súčasnosti vyriešené,“ povedal poslanec Marcel Pecník (SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS).

Mestské zastupiteľstvo v hlasovaní odobrilo návrh Pavla Katreniaka a jednohlasne súhlasilo aj so zriadením nových mestských častí Fončorda, Pršianska Terasa a so zmenou hraníc mestskej časti Radvaň a mestskej časti Kráľová v súvislosti s vytvorením nových mestských častí. Zároveň požiadalo primátora, predložiť žiadosť na vydanie rozhodnutia o zriadení nových mestských častí Fončorda a Pršianska Terasa a o zmene hraníc územia mestskej časti Radvaň a mestskej časti Kráľová na Okresný úrad v Banskej Bystrici a predložiť návrh Mesta Banská Bystrica na určenie názvu novovytvorenej mestskej časti Fončorda a novovytvorenej mestskej časti Pršianska Terasa na Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky prostredníctvom Okresného úradu v Banskej Bystrici.

Ešte si počkáme

Po schválení návrhu zmeny územného členenia mestským zastupiteľstvom Mesto Banská Bystrica spracuje žiadosti o vydanie rozhodnutia o vzniku mestských časti a zmene hraníc územia mestských častí a žiadosť o určenie názvu mestských časti v intenciách zákona o obecnom zriadení a Metodického pokynu. Obidve žiadosti po zosumarizovaní budú podané na Okresný úrad v Banskej Bystrici.

Vzhľadom k tomu, že predseda Národnej rady SR vyhlásil voľby do Národnej rady SR s určením dňa ich konania v sobotu 5.3.2016, nemožno až do ich vykonania rozhodnúť o územnej zmene, určiť alebo zmeniť názov mesta alebo jeho častí, určiť názov ulice alebo iného verejného priestranstva, ani rozhodnúť o zmene číslovania budov, tak Okresný úrad v Banskej Bystrici, tak i Ministerstvo vnútra SR môžu rozhodnúť o zmene územného členenia a určení názvov nových mestských častí po skončení tohto „územného moratória“, ktoré sa skončí vykonaním volieb do NR SR.

Čítajte tiež:

Bystrica už o pár dní otvorí novinku pre psíčkarov: Miesto, kde sa môžete s vašimi miláčikmi z celej chuti vyblázniť!

Rekonštrukcie, korčuliarska dráha, nové parkovisko… Pozrite si medzi prvými, s čím sa v Bystrici ráta v roku 2016

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM