Jakub Forgács Samospráva

Poslanci sa chceli priblížiť Bystričanom, zasadli až popoludní... Ľudí prišla iba hŕstka

V snahe priblížiť sa občanovi, sa zasadnutie bystrického zastupiteľstva konalo výnimočne až poobede. Pozrite však, iba aká malá hŕstka ľudí nakoniec dorazila.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci sa chceli priblížiť Bystričanom, zasadli až popoludní... Ľudí prišla iba hŕstka
Zdroj: Dnes24.sk

Na utorkové zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Banskej Bystrici, ktoré sa v snahe priblížiť samosprávu bližšie k občanovi začalo mimoriadne až o 14:00, prišla iba hŕstka ľudí. Rokovať popoludní navrhol nezávislý poslanec Martin Klus, aby aj pracujúci Banskobystričania mali šancu aktívne sa ho zúčastniť. Zasadnutia „malého“ parlamentu sa doteraz vždy začínali o 09:00.

Klus: Chce to minimálne tri opakovania

„Nie je to masovka, to si povedzme celkom otvorene, ale zasa na druhej strane ja som napočítal minimálne 10 až 15 občanov, ktorí sa tu mihli či už na začiatku, alebo keď sme preberali bod programu Slovo pre verejnosť. Má to zmysel, ono to chce len čas, aby si na to ľudia zvykli, že rokujeme pravidelne v tomto čase a že majú možnosť prísť osobne povedať vedeniu mesta alebo nám poslancom, čo si myslia o našej práci. Trvám na tom, že je to dobrý nápad,“ konštatoval Klus.

Ako dodal, ak to funguje vo vyspelých demokraciách, napríklad v Škandinávii, kde sa on sám pravidelne zúčastňoval takých zastupiteľstiev, alebo v iných mestách na Slovensku, „prečo by to nemohlo fungovať aj v Banskej Bystrici?“. Podľa neho to treba viac spropagovať. Klus to dal občanom vedieť prostredníctvom sociálnej siete.

„Na takýto zvyk to chce minimálne tri opakovania. Keď uvidíme, že to nefunguje, aj ja uznám, že som sa možno mýlil vo vôli Banskobystričanov zúčastňovať sa zastupiteľstiev,“ odpovedal na otázku, či očakáva, že aj ďalšie rokovanie bude v popoludňajších hodinách.

Podľa Noska postačujú prenosy

O neskorší začiatok zasadnutí mestského parlamentu sa Klus usiloval takmer rok, teda od začiatku svojho pôsobenia v poslaneckom kresle. Primátor Ján Nosko to v utorok urobil iba „na skúšku“. Podľa toho, aký bude záujem verejnosti, sa malo rozhodnúť, v akom čase sa budú konať ďalšie rokovania.

Ako uviedol Nosko, popoludňajšie začiatky nepovažuje za veľmi šťastné riešenie. „Keďže som lekár, viem, aká je fyziologická výkonnosť ľudského organizmu. Večerné hodiny sú pre mnohých ľudí už časom útlmu. Nakoniec, účasť obyvateľov nebola taká, ako poslanec Klus očakával,“ povedal.

Zdôraznil tiež, že bude presadzovať, aby sa zastupiteľstvá konali počas dňa. Podľa neho priame prenosy z MsZ sú dostatočnou informáciou. Ak majú ľudia záujem, môžu si ich pozrieť na internete v pohodlí svojho domova.

Nosko považuje trochu za problém aj fakt, že na zasadnutí trvajúcom až do neskorého večera, resp. noci, musia byť prítomní i vedúci úradov, ktorí by tak na druhý deň mali mať voľno. To zasa do určitej miery paralyzuje ich činnosť, keďže podpisujú rozhodnutia, vydávajú dokumenty a pod.

Čítajte tiež:

Po smrti Jozefa Pikulu (†59) zložil sľub náhradník: Tento muž sa stal novým poslancom v Bystrici…

Bystrica čelí problému s jedným z najvýznamnejších dokumentov: Územný plán má podľa prokuratúry trhliny

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM