Marcel Mojžiš Samospráva

Poslanci protestovali proti primátorovi. Gogola: Sviečky choďte páliť inde!

Členovia banskobystrického poslaneckého klubu Smer-SD vo štvrtok podvečer zapálili sviečky pred Základnou školou (ZŠ) Trieda SNP 20 v Banskej Bystrici. Chceli poukázať na to, že napriek možnosti čerpať eurofondy vo výške päť miliónov eur na rekonštrukcie štyroch mestských ZŠ, k rekonštrukciám nedošl

Smeráci vinu kladú primátorovi Petrovi Gogolovi, ktorý pred školu prišiel tiež, a manažmentu mesta. Zapálenie sviečok bolo zároveň symbolom toho, že „štatutár mesta svojím konaním za posledné dva roky pochoval banskobystrické školstvo,“ uviedol v tlačovej správe predseda poslaneckého klubu Ladislav Topoľský.

Gogola sa má ospravedlniť

„Je vinou vedenia tohto mesta, že neboli dotiahnuté verejné súťaže na rekonštrukciu ZŠ,“ povedal Topoľský. „Teraz je už úplne isté, že o tie peniaze sme prišli,“ pokračoval podpredseda klubu Jakub Gajdošík. Podľa neho čas, počas ktorého sa mohli prostriedky čerpať, vypršal. Gogola však poslancom odkázal, že sviečky prišli zapáliť na nesprávne miesto a mali tak urobiť pred riadiacim orgánom – Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ako priznal, domnieva sa, že v prípade troch škôl je šanca už zmarená. Gogola dodal, že si váži záujem poslancov koaličného klubu o problematiku ZŠ a verí, že je úprimný.

„Dnešná akcia je, vlastne, takým nabádaním tých, ktorí za to mohli, aby vyvodili zodpovednosť, či už voči sebe, alebo ostatným svojim spolupracovníkom a minimálne sa ospravedlnili Banskobystričanom za to, že Banská Bystrica prišla nenávratne o päť miliónov…“ „…Určite by sa mal k tomu v prvom rade čelom postaviť primátor mesta,“ pokračoval Gajdošík.

Pomocou prostriedkov z Regionálneho operačného programu (ROP) sa mali rekonštruovať ZŠ Moskovská, Spojová, Golianova a Trieda SNP 20. „V prvom rade si myslím, že by mali ísť zapáliť sviečky pred ministerstvo pôdohospodárstva, pretože tam zamrzol projekt (ZŠ Moskovská, pozn. red.), na ktorý máme schválené verejné obstarávanie, dodávateľa a je to celé na podpise pána ministra, ktorý podpisom dodatku k zmluve má rozviazať ruky mestu, aby mohlo odovzdať stavenisko firme, ktorá bola vysúťažená ako dodávateľ,“ konštatoval Gogola. Ako pokračoval, minister ho informoval, že je problém s nedostatkom financií na túto výzvu, ale urobí všetko preto, aby v tejto záležitosti pomohol.

Primátor podal žalobu

Gogola pripomenul, že na ÚVO podal pred rokom žalobu, pretože podľa jeho názoru nenáležitým spôsobom zasiahol mestu do súťaže. „Na základe ktorej sme chceli, vedeli a mohli vybrať dodávateľa aj na ďalšie tri školy,“ konštatoval primátor. Dodal, že podľa informácie zo štvrtka Okresný súd v Bratislave termín pojednávania v tomto prípade ešte nevytýčil.

Podľa primátora si veľmi dobre uvedomujú stav škôl a chcú ho riešiť. „V každom prípade sa domnievam, že ak sa nám podarí zrealizovať obchodnú verejnú súťaž na predaj budovy bývalej ZŠ Okružná, všetky prostriedky, ktoré týmto získame, a malo by ísť o viac ako milión eur podľa znaleckého posudku, sme pripravení investovať do rekonštrukcie ZŠ,“ povedal primátor. Dodal, že sa rokuje aj so súkromno-mestskou firmou s tretinovým mestským podielom, ktorá by mohla realizovať výmenu okien na ZŠ s tým, že splácanie investície by bolo realizované z úspory na energiách.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM