Jakub Forgács Samospráva

Poslanci odložili prijatie nového územného plánu: Počíta s investíciami, s ktorými nesúhlasia tisícky ľudí

Nový územný plán mesta je stále v nedohľadne, hoci odborníci pripravovali nový strategický dokument pre mesto i pre investorov vyše 10 rokov. Mestské zastupiteľstvo v Banskej Bystrici však jeho prijatie odložilo, a tak stále platí územný plán z roku 1976.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci odložili prijatie nového územného plánu: Počíta s investíciami, s ktorými nesúhlasia tisícky ľudí
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

„Radšej žiadny ako zlý,“ zhrnul Milan Smädo názory poslancov po pondelkovom rokovaní zastupiteľstva v Banskej Bystrici. „Boli sme pred ťažkým rozhodnutím, ale náš názor je taký, že radšej neschváliť žiadny územný plán než taký, ktorý je proti občanom mesta. Keď sme už naň čakali tak dlho, ešte trochu vyčkáme,“ zdôvodnil Smädo rozhodnutie mestského zastupiteľstva stiahnuť tento bod z programu rokovania.

S akými projektmi plán počíta?

Nový územný plán počíta s výstavbou polyfunkčného objektu v časti mesta Radvaň, takisto z výstavbou malých vodných elektrární v Iliaši a Vlkanovej a napríklad aj s výstavbou hotela v centre mesta v areáli Múzea SNP. „Nastrkali sa tam investície, proti ktorým tisícky ľudí vyjadrili nesúhlas v petíciách. Tie by sa mali rešpektovať, územný plán je predsa o dohode. Nemalo by sa vychádzať v ústrety iba investorom, ale aj občanom, ktorí tu žijú,“ reagovala poslankyňa, architektka Ľudmila Priehodová.

Mestskí poslanci už v máji o novom územnom pláne hlasovali. Sporné stavby z neho vyňali a prijali ho. No ako sa ukázalo, to už na zasadnutí urobiť nemali. Územný plán totiž prešiel riadnym procesom schvaľovania a podľa stavebného odboru okresného úradu a ministerstva dopravy akékoľvek zmeny v ňom nie sú v súlade so zákonom. Mestské zastupiteľstvo ho mohlo iba prijať alebo neprijať. Primátor Peter Gogola preto májové uznesenie nepodpísal, a tak o ňom rozhodovali znova.

Čo povedal Gogola

„Na jednej strane chápem význam potreby strategického dokumentu, akým je územný plán mesta, na druhej strane však rešpektujem rozhodnutie poslancov, pokúsiť sa dosiahnuť isté zmeny, napríklad s malými vodnými elektrárňami,“ konštatoval Gogola. Poslanecký klub Banskobystrickej alternatívy navrhol založiť expertnú skupinu zloženú z odborníkov a poslancov, ktorá bude hľadať spôsob, ako sporné stavby vyriešiť.

„V tejto chvíli neviem predvídať, aký bude výsledok ich snaženia. Neviem, či sa chcú vracať pred etapu schválenia územného plánu okresným úradom, čiže pred povestný paragraf 25 stavebného zákona. Pre mňa samotného je otázkou, ako sa s tým vysporiadajú. Určite by som bol rád, keby som bol ja ten primátor, ktorý podpíše nový územný plán mesta,“ reagoval Gogola na otázku, či to stihnú ešte do konca svojho volebného obdobia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM