Jakub Forgács Samospráva

Poslanci kraja si uctili obete nacistov: Kotleba sa nepridal, zostal v rokovacej sále!

Položením venca k pamätníku obetí nacistov prerušili poslanci rokovanie zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Župan Marian Kotleba sa na pietnom akte nezúčastnil a na poslancov počkal v rokovacej sále.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci kraja si uctili obete nacistov: Kotleba sa nepridal, zostal v rokovacej sále!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Prestávku piatkového rokovania krajského zastupiteľstva v Kremničke na účel uctenia si obetí nacizmu schválili hneď na úvod programu zasadnutia na návrh poslankyne Ľubice Laššákovej všetci prítomní poslanci a zúčastnili sa aj na pietnom akte. Predseda BBSK sa k nim bez vysvetlenia nepridal a zostal v rokovacej sále v budove strednej školy. Pre médiá uviedol, že k všetkým otázkam sa bude vyjadrovať až po skončení zasadnutia zastupiteľstva.

Obec Kremnička, ktorá je dnes súčasťou Banskej Bystrice, bola dejiskom jedného z najväčších nacistických zločinov na Slovensku. V období od 5. novembra 1944 do 11. februára 1945 tam nemeckí nacisti a ich slovenskí kolaboranti popravili v protitankových zákopoch 747 civilistov, z toho 211 žien a 58 detí vo veku od šesť týždňov do 14 rokov. Obete ležali v šiestich masových hroboch. Väčšinu obetí, vyše 450 ľudí, tvorili Židia. V roku 1949 bol na mieste popráv vybudovaný veľký kamenný pamätník, jeho autorom je Dušan Jurkovič.

Poslankyňa Laššáková svoj návrh zdôvodnila tým, že bolo namieste uctiť si pamiatku obetí, keď už predseda zvolal zasadnutie zastupiteľstva do Kremničky. Kotlebovu neúčasť na pietnom akte hodnotí ako neúctu k histórii. „Našu minulosť nezmení, že sa k nej prestaneme vyjadrovať alebo ju budeme prekrúcať,“ vyhlásila Laššáková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM