Monika Obrtalová Rôzne

Poslanci BBSK schválili rozpočet

Rozpočet na rok 2011 schválili dnes poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na poslednom tohtoročnom zasadnutí.

„Rozpočet na rok 2011 bol v príjmovej časti schválený vo výške 133.776.000 eur, výdavková časť je 132.746.000 eur, zvyšok je pokrytý úverovými zdrojmi,“ povedala Mária Urgelová, vedúca Odboru finančného riadenia a rozpočtu Úradu BBSK. Ako pokračovala, použitý bude na vyfinancovanie všetkých organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, financovanie úradu a tiež pokrytie originálnych a prenesených kompetencií štátu, ktoré sú prenesené na vyššie územné celky.

Ako poslanec Jozef Mikuš, ktorý sa zdržal hlasovania, k rozpočtu uviedol, „musíme vychádzať z toho, aké má BBSK príjmy a na to nastaviť výdavky. A tá výdavková časť je nastavená tak, že nie je udržateľná. Jednoducho my máme obrovské dlhy.“ Podľa jeho slov takýmto spôsobom asi župa nedokáže obrovské záväzky, ktoré má z minulých rokov, v budúcnosti plniť.

K výhradám k rozpočtu Urgelová uviedla, že vždy vychádzajú z požiadaviek, ktoré sú vznesené na vyfinancovanie všetkých vecí, ktoré musí zabezpečovať BBSK. „Počítame s tým, že dôjde k racionalizáciám v rámci všetkých zariadení a tieto budú potom premietnuté v priebehu budúceho roku,“ uviedla Urgelová. Ako dodala, rozpočet nepočíta s rizikami, ktoré boli spomenuté, ako napríklad, že nebudú dostatočne dofinancované napríklad zariadenia sociálnych služieb či kultúrne zariadenia. „Riziká má. Aj keď som nastupoval do úradu, ten rozpočet mal riziká,“ povedal predseda BBSK Vladimír Maňka. Nakoniec to však podľa jeho slov zvládli, hoci to nebolo jednoduché. „My sme si hlavne pritiahli opasky,“ dodal Maňka s tým, že do budúcnosti plánujú ďalšie opatrenia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM