Michal Majer Rôzne

Poškodený dom na Lazovnej konečne opravia

Jedna z najstarších banskobystrických ulíc sa dočká vylepšenia svojej vizuálnej stránky. Silno poškodený historický dom na Lazovnej č. 13 totiž prejde rekonštrukciou, ktorá mu prinavráti jeho zabudnutú krásu.

Dom na Lazovnej patrí medzi najzdevastovanejšie budovy v mestskej pamiatkovej rezervácii. Pred niekoľkými rokmi ho postihol požiar, ktorý zničil takmer celú strechu a poškodil vonkajšie omietky a murivo. K okamžitej obnove budovy nedošlo a jej majiteľ postavil len provizórnu strechu a zabezpečil zničený dom proti tomu, aby ohrozoval okoloidúcich.

Na túto situáciu najviac doplatila vizuálna stránka Lazovnej ulice, keď zo strany od námestia aj od evanjelického chrámu vytvára dom veľmi zlý dojem pre domácich, ale aj turistov.

Tento stav však nepotrvá dlho. Investor sa rozhodol, že poškodený dom opraví a v jeho priestoroch vybuduje 8 apartmánov vyššieho štandardu. V rámci rekonštrukcie sa vybuduje tiež výťah a v komplexe pribudnú aj ďalšie nadštandardné služby ako sauna či fitness centrum. V areáli domu vznikne 10 parkovacích státí, ku ktorým bude prístup z Lazovnej ulice. V súčasnosti už prebiehajú práce na čistení areálu a prípravy na samotnú stavbu.

Dôležité je, že dom si zachová všetky historické prvky a aj farba fasády ostane rovnaká ako pred požiarom. Jediným moderným prvkom v rámci vonkajšieho výzoru domu bude sklenený skelet prístavby výťahu zo strany dvora.

gr

lazovna
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM