Michal Majer Kultúra

Porota už rozhodla o ocenených dokumentoch

V uplynulých dňoch sa na Španej Doline pri Banskej Bystrici zišla medzinárodná porota festivalu Envirofilm 2011. Zasadla mesiac pred festivalom, aby organizátori mali dosť času pozvať na podujatie autorov ocenených dokumentov. Výsledky filmovej súťaž

Porota v zložení Kateřina Javorská (scenáristka, dramaturgička, SR), Ferenc Varga (Národný park Bükk, Maďarsko), Miroslav Kačor (novinár, producent, scenárista, režisér, ČR), Andrzej Fidyk (dokumentarista, scenárista, režisér, Poľsko) a František Palonder (režisér, scenárista, SR) odporučila udeliť spolu 16 cien. O 17. cene rozhodne Detská porota, ktorá zasadne počas festivalu 18. mája v Kinosále Múzea SNP.

Prvý raz v histórii prehliadky bude udelená aj Cena diváka. Diváci budú vyberať z filmov, ktoré sa budú premietať počas festivalového týždňa. Cena diváka bude známa až po prehliadke víťazných filmov, ktorá ukončí festival 21. mája v Europa Cinemas v Banskej Bystrici.

Tento rok prihlásili do medzinárodnej súťaže filmov o životnom prostredí filmári z 33 krajín 156 filmov. Najviac nemeckí tvorcovia – 39, slovenskí filmári zaslali 33 snímok a ČR 14 filmov. Prvý raz sa na podujatí zúčastňujú aj filmári z Kórey a Indonézie, ich filmy však neprešli kvalitatívnym sitom výberovej komisie.

Envirofilm je medzinárodný festival filmov s tematikou ochrany prírody a životného prostredia (ŽP). Jeho cieľom je predstaviť, konfrontovať a podnecovať tvorbu filmov zameraných na ochranu prírody a ŽP, napomáhať výchove k starostlivosti o prírodu. Koná sa pod patronátom európskeho komisára pre ŽP Janeza Potočnika, Slovenskej komisie pre UNESCO a v spolupráci so Zastúpením Európskej komisie na Slovensku.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM