Jakub Forgács Futbal

Poriadny vietor v kádri bystrických futbalistov: Dukla vzbudzuje dohady o sile tímu

Futbalový tím spod Urpín nastupuje do novej sezóny v novej zostave. Odchody viacerých opôr a príchody nových tvárí prinášajú viacero otázok o šanciach bystrického klubu. Pozrite, aké ciele si stanovilo jeho vedenie...

Ilustračný obrázok k článku Poriadny vietor v kádri bystrických futbalistov: Dukla vzbudzuje dohady o sile tímu
Zdroj: TASR

Banskobystrická Dukla pred úvodným výkopom Fortuny ligy vzbudzuje zvedavosť a dohady o sile kádra. Cieľ si vytýčila doslova širokospektrálny, ktorý kopíruje úspechy z nedávnej histórie a aj z tej čerstvejšej vlaňajšej. Odchody viacerých opôr a príchody nových tvárí narobili v kádri poriadny vietor a generálny riaditeľ klubu Tomáš Geist aj preto rozložil cieľ v sezóne do viacerých centier záujmu.

Počet odchovancov poklesol

„Chceme pokračovať tak ako predtým, aby si Dukla neustále vylepšovala imidž,“ vyhlásil Geist. „Po predchádzajúcej sezóne a ôsmom mieste sme si mohli povedať, že sme dopadli lepšie v tabuľke ako predtým. Viacerí naší hráči z minulosti si zahrali aj v reprezentačnom áčku, či už Gyömbér, Pečovský, Jakubko, Ďuriš, Saláta,“ povedal Geist, ktorý doplnil, že počas vlaňajška sa im podarilo zrealizovať zaujímavé prestupy do renomovaných líg v zahraničí, s Gyömbérom, Teixeirom a Chrienom, objavom roka.

Ak sa Dukla pred vlaňajším ročníkom chválila až 70 percentami odchovancov v kádri, teraz toto číslo pokleslo. „Najmä v súvislosti s niektorými odchodmi, pripomenul by som však, že naša sedemnástka vybojovala titul a v tomto trende, s dôrazom na mládež, sa vynasnažíme pokračovať,“ spomenul Geist.

Chcú byť ťažkým súperom pre každého

Či príchody nových tvárí vyvážia odchody osvedčených je zatiaľ otázne. Ani jedno meno sa zatiaľ s istotou nevyslovuje, pretože šesť dní pred začiatkom nového ročníka pri každom z piatich zaujme poznámka, že sú v štádiu vybavovania. Väčšie obavy, či do kádra pribudnú, však nenastali a tréner Norbert Hrnčár dodáva, že v krátkej príprave už s Duklou trénovali. „Mužstvo je živý organizmus, mení sa, je pravda, že sa klubu podarili geniálne odchody, no teraz sú na rade také príchody, aby výkonnosť mužstva neutrpela. Samozrejme, pribudli nám starosti ako mužstvo vyskladať a bolo konkurencie schopné. Nespoliehame sa na jedného hráča, ktorý by rozhodoval o tom, kto bude vyhrávať, ale na celý kolektív a v príprave sme nedostatky v súčinnosti riešili v zápasoch s kvalitnými súpermi,“ uviedol.

Tréner si uvedomuje citeľnosť odchodov. „Nemôžeme si nič iné nahobárať a urobíme všetko, aby sme dopad odchodov zmiernili. Potrebujeme kvantitu a kvalitu v mužstve, vo vnútri kabíny hráči musia cítiť na seba tlak. Hlavne v defenzíve po odchodoch troch stopérov Noska, Podstavka a Teixeiru sme sa oslabili, no hľadali sme posily aj do stredu poľa,“ pokračoval Hrnčár. Ako dodal, radi by boli ťažkým súperom pre každého a jeho osobný cieľ je, aby hráči vždy vydali zo seba maximum v boji o bodový zisk.

Derby zápasy s Podbrezovou

Dukla bude pracovať podľa slov Geista s rozpočtom 950 000 eur a určite aj so snahou neustále ozdravovať finančné pozadie klubu, ktoré v predchádzajúcich mesiacoch vytvorilo značný tlak na ekonomiku. Pre hráčov je však prvoradé prinášať do ‚kasy‘ klubu body a prilákať divákov na štadión. „Letná príprava spočiatku bolela, bola krátka a my sa všetci tešíme na zápasy. Odišlo nám dosť hráčov zo základu, urobili dobré prestupy a tréneri sa snažili vyplniť prázdne okienka. Uvidíme ako ich noví nahradia a treba len dúfať, že nadviažeme na minulú sezónu. Trochu sa nám rozpadla stabilná obrana, neustále sa zohráva a bude nám trvať niekoľko zápasov, aby aj tréner bol spokojný. Kolektívný výkon je pre nás rozhodujúci, dôležitý bude samotný štart, aby zavládla aj dobrá nálada,“ povedal kapitán mužstva, brankár Peter Boroš.

Aj nováčik ligy z Podbrezovej láka a inšpiruje. „Budú to derby zápasy s veľkým elánom a očakávam hlavne väčšiu návštevnosť pri tejto rivalite. Ja osobne si želám, aby sa nám vydaril začiatok ligy, myslím si, že káder na to máme, aj keď možno v menšej kvalite, ale aj ostatné kluby sa vydali touto cestou,“ dodal Boroš.

Káder mužstva

  • brankári: Peter Boroš, Viktor Budinský, Ján Ďurčo, Jozef Kapičák
  • obrancovia: Marco De Vito, Šimon Kupec, Saša Savič, Patrik Vajda
  • stredopoliari: Maroš Balko, Tomáš Fajčík, Michal Faško, Branislav Ľupták, Dušan Plavšič, Jozef Rejdovian
  • útočníci: Michal Peňaška, Róbert Polievka, David Střihavka, Marek Šovčík
  • tréner: Norbert Hrnčár
  • asistenti: Richard Höger, Norbert Juračka
  • vedúci mužstva: Norbert Dikacz
  • kondičný tréner: Andrej Caban
  • lekári: Maroš Lukáč, Peter Straňák, Michal Valent
  • maséri: Filip Sobotník, Matej Hromada
  • príchody (všetky v štádiu riešenia): Patrik Banovič (Spartak Trnava), Jozef Dolný (Tatran Prešov), Nicolas Šumský (Bohemians Praha), Petr Wojnar (Mladá Boleslav), Dominik Maduna (Viktoria Plzeň)
  • odchody: Martin Chrien (Viktoria Plzeň), Dionatan Teixeira (Stoke City), Jakub Považanec (Dukla Praha), Fabián Slančík (Zbrojovka Brno), Ján Kliment (ukonč. hosť.), Ján Nosko (ukonč. hosť.), Matej Podstavek (v riešení)

Prehľad prípravných zápasov

  • Dukla – Frýdek-Místek 2:1
  • Nitra – Dukla 2:1
  • SV Mattersburg – Dukla 2:3
  • Dukla – Ruch Chorzów 2:2
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM