Martin Károly Rôzne

Porazíme Čechov? 400-ročný dub boduje v európskej súťaži: Pozrite, kto ho už podporil v hlasovaní!

Celoeurópska súťaž o európsky strom roka sa prehupla do druhej polovice. Slovesnký kandidát z Kremnice už prebehol Francúzov, Talianov, Škótov, Írov, Poliakov i Walesanov. Pred nami sú už len Česi, Maďari a Bulhari. K Ladislavovi Chudíkovi sa pridali aj ďalšie osobnosti. Pozrite si videá.

Ilustračný obrázok k článku Porazíme Čechov? 400-ročný dub boduje v európskej súťaži: Pozrite, kto ho už podporil v hlasovaní!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Celoeurópske hlasovanie o Európsky strom roka sa začalo 1. februárový deň. Do súťaže postúpilo 10 najkrajších národných stromov. Slovensko zastupuje kremnický Dub letný, ktorý rastie v strede Zechenterovej záhrady. zvíťazil v slovenskej ankete Strom roka 2013.

V tejto medzinárodnej ankete nie je dôležitá krása, veľkosť alebo vek, ale príbeh stromu. Zverejnenie výsledkov sa uskutoční 19. marca v Európskom parlamente v Bruseli.

Jej cieľom je motivovať európsku verejnosť, aby sa zaujímala o stromy vo svojom okolí a starostlivosť o stromy všeobecne,“ vysvetlila koordinátorka ankety Andrea Krůpová z českej Nadácie Partnerstvo.

Súťaž má tento rok grády

Vlani sa do ankety zapojilo vyše 45.000 hlasujúcich a víťazom sa stal maďarský platan s počtom hlasov 14.205. Na piatom mieste skončil platan javorolistý z Komjatíc s 3876 hlasmi. Tento rok sa už pohybujeme v iných číslach. Bulharský kandidát, ktorý je momentálne na prvom mieste, má už teraz viac ako 40 000 hlasov.

V priebežnom hlasovaní sa na prvom mieste nachádza bulharský brest, ktorý má tisíc rokov a zaujímavosťou je, že sa pri ňom prvýkrát merala nadmorská výška obce Sliven. Počas 17 dní hlasovania získal takmer 42.000 hlasov, pričom v minulom roku sa do ankety zapojilo vyše 45.000 hlasujúcich.

Druhé miesto s 31.120 hlasmi patrí maďarskej hruške v Gödöllő, pod ktorou vraj Lajos Kossuth podpísal v roku 1849 deklaráciu maďarskej nezávislosti. Dub z Českej republiky, ktorý je nazývaný dub ochranca, pretože pri povodniach v roku 2010 svojím kmeňom zachránil dva ľudské životy, sa zatiaľ nachádza na treťom mieste s viac ako 6000 hlasmi. Nášmu kremnickému dubu patrí štvrté miesto a doteraz získal 4100 hlasov.

Hlasujte za kremnický dub!

Veríme, že tento rok zahlasuje za slovenského zástupcu viac fanúšikov. Dub letný z Kremnice je naozaj nádherný a má skvelé curriculum vitae. Patrí medzi tie staré stromy, ktoré nás motivujú k spoznávaniu minulosti, inšpirujú nás svojou mohutnosťou, podnecujú našu predstavivosť a vyvolávajú zvedavosť,“ priblížil Milan Hronec z Nadácie Ekopolis.

Posledný februárový týždeň pôjde naozaj do tuhého. Počty odovzdaných hlasov zmiznú, hlasovať sa bude už len takpovediac naslepo. Výsledky budú vyhlásené až v Bruseli,“ vysvetľuje pravidlá súťaže Jaroslav Slašťan, koordinátor kremnického projektu.

Kampaň bez nároku na honorár

Patrónom kremnického dubu sa stala slovenská herecká legenda. Spomienky naň mu prirástli dubu z jeho študentských čias, kedy dral lavice kremnického gymnázia. pozrite si celý článok aj s vyznaním TU: Kremnický dub bojuje o prestížnu cenu: Aha, ako raritný strom podporuje majster Chudík!

Postupne sa k nemu pripájali ďalší. Ochranár Marián Jasík, botanička Ingrid Turisová, vysokoškolský pedagóg Jaroslav Vlčko , zoológ Tomáš Kizek, kremnickí koordinátori projektu Marian Vojtko a Jaroslav Slašťan, kremnická primátorka Zuzana Balážová ale aj historik umenia Marián Kvasnička, či známy lesník Ján Mičovský.

Všetky videá si môžete pozrieť v YOU TUBE kanáli Európskeho stromu roka, prípadne sa pripojte do FB skupiny. Hlasuje sa TU: http://www.treeoftheyear.org/

Zdroj: TASR, Global24

Pozrite, kto všetko podporil 400-ročný dub v európskom hlasovaní
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM