Marcel Mojžiš Krimi

Policajti vyšetrujú bystrického exšéfa Most-Híd Vozára!

Banskobystrická firma IVJ prežila rýchly a úspešný prerod. Zo spoločnosti zaoberajúcej sa predajom kozmetiky je úspešný dodávateľ traktorov, vlečiek či drvičiek odpadov. Od vlaňajška získala zákazky za vyše 760 000 eur od obcí na strednom Slovensku.

Úrad boja proti korupcii teraz vyšetruje podozrenia z korupcie a machinácií pri výbere firmy. Firmu sídliacu v paneláku údajne protežoval podľa denníka Sme okresný šéf Mosta-Híd v Banskej Bystrici Peter Vozár, ktorý chodieval za starostami obcí. Nominant Mosta-Híd Juraj Morvay riadi envirofond, dotácie podpisoval bývalý minister životného prostredia József Nagy tiež z Bugárovej strany.

Dal mu vraj tip[/size][/color]

Starosta Čierneho Balogu František Budovec opisuje, že Vozár prišiel do dediny ako „niekto, kto nám vie pomôcť s prípravou žiadosti o dotáciu.“ Práve Vozár mu dal „tip“ na firmu IVJ. Naznačil mu vraj, že ak bude brať techniku od tejto spoločnosti, vie zabezpečiť, aby na štátnom fonde uspel. Pýtal si Vozár províziu? „Nie,“ odpovedá Budovec.

Obec potom spravila súťaž, päť firiem si prevzalo súťažné podklady, avšak ponuku zaslala len IVJ, a tak vyhrala. Vo februári s ňou uzavreli zmluvu na vyše 106 000 eur. Momentálne čaká odpoveď z fondu, či mu podporu schválili. Zmluva s IVJ sa naplní, ak dedina dotáciu dostane. S Budovcom už pre zákazku hovorili policajti. „Pýtali sa na okolnosti prípravy žiadosti a verejného obstarávania.“

Chodil aj po iných dedinách[/size][/co­lor]

Vozár bol aj v ďalších okolitých dedinách, potvrdili to starostovia Tajova, Zvolenskej Slatiny, Vlkanovej a Podkriváňa. Aj v súťažiach ostatných obcí IVJ väčšinou predložila cenovú ponuku ako jediná. Polícia v prípade vedie trestné stíhanie, zatiaľ nikoho neobvinila.

„V súvislosti s poskytnutím finančných prostriedkov z envirofondu v roku 2011 vedie vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a korupcie,“ povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Vozár ako okresný predseda skončil tri mesiace pred predčasnými voľbami. Je však dodnes podpredsedom občianskeho združenia Ponte, čo je mládežnícka organizácia Mosta-Híd, dodáva portál denníka Sme.

SÚVISIACE ČLÁNKY: [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.134545_A­ko-Pat-a-Mat:-Isli-kradnut,–prepadli-sa-do-obchodaku!]Ako Pat a Mat: Išli kradnúť, prepadli sa do obchoďáku![/link] [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.133307_ZA­BERY-HR%C3%94ZY:-Tragicka-zrazka-4-tinedzerov-pri-Viglasi!]ZÁBERY HRÔZY: Tragická zrážka 4 tínedžerov pri Vígľaši![/link]

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM