Michal Majer Rôzne

Polámané stromčeky v Národnej nahradili nové

Pred niekoľkými dňami bolo v Národnej ulici nahradených 5 stromčekov, ktoré zničili vandali či arogantní vodiči. Na ich mieste pribudli dreviny rovnakého druhu, ktoré však nečaká ľahký život. Obzvlášť pri šoféroch, ktorí pri nich budú parkovať podobn

Hoci sa v Národnej ulici nachádza len 8 stromčekov previsnutého červenolistého buka lesného, sú často terčom vandalov. Okrem toho na ich zdravotný a estetický stav vplýva aj mechanické poškodzovanie počas výkonu zimnej údržby či kontaminácia pôdy chemickými látkami spôsobená čistiacimi prostriedkami z priľahlých obchodných prevádzok. Ide pritom o vzácne dreviny, ktoré sa v parkových úpravách nepoužívajú často a boli špeciálne navrhnuté práve pre lokalitu Národnej ulice.

Aj keď sa jednotlivé prípady poškodzovania riešili s políciou, ich páchateľ je dodnes neznámy. A to aj napriek tomu, že stromčeky sú v centre mesta, pod dohľadom kamerového systému a na mieste zvýšeného počtu policajných hliadok! „Stromčeky na tomto mieste sme vysádzali už trikrát. Po prvom poškodení sme dokonca 1,8 metra vysoké dreviny nahradili stromami s výškou 4,5 metra s hrubším kmeňom. Ani to však vandalov nezastavilo,“ hovorí Slávka Mareková zo Záhradníckych a rekreačných služieb mesta Banská Bystrica (ZaRES), ktoré sa o verejnú zeleň v meste starajú.

V prípade najnovšej výsadby tak ide už o štvrté vysadenie nových stromčekov, ktoré stojí daňových poplatníkov nemalé peniaze. Či dokážu tieto kusy prežiť najbližšiu zimu v blízkosti netolerantných obyvateľov mesta, je otázne. Ak by sa im to podarilo, banskobystrický ZaRES má v pláne údržby verejnej zelene na rok 2011 zahrnuté aj technické vylepšenie kovovej konštrukcie, ktorá chráni kmeň dreviny. To by mohlo znamenať definitívny koniec ničenia týchto vzácnych stromov.

gr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM