Michal Majer Rôzne

Pokračuje proces v kauze nebankovky Drukos

Výsluchom troch svedkov pokračuje dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS) hlavné pojednávanie s Františkom M. v kauze nebankovky Drukos.

Najnovšia séria procesu sa začala v pondelok 19. apríla a pokračuje až do piatka 23. apríla a potom zase od pondelka 26. apríla. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Podnikanie spoločnosti Drukos by bolo úspešné, keby dodržiavalo zásady obozretného podnikania. Povedal to na pondelkovom pojednávaní svedok Ján Čarnogurský mladší, ktorý nebankovému subjektu poskytoval právne poradenstvo. Svedok na svoje tvrdenia dôkaz nemá, tvrdil to na základe indícií. Čarnogurský povedal, že mal indície o tom, že Drukos neplatí svoje záväzky a že výnosy vypláca z iných vkladov. Vo svojej skoršej výpovedi uviedol, že pracovať pre Drukos bola pre neho česť. „Spoločnosť Drukos sa mi zdala ako realizácia amerického sna v slovenských podmienkach,“ povedal v pondelok svedok.

Svedok František Řičánek, ktorý v pondelok prišiel na súd vypovedať, chcel detskej onkológii v Banskej Bystrici darovať peniaze. Do Drukosu vložil podľa svojich slov 1,2 milióna korún, pričom očakávaný výnos bol približne 1,5 milióna. K peniazom, ktoré chcel darovať onkológii, sa dodnes nedostal. Po 13 rokoch od sobáša, v roku 1968, čakal svedok so svojou manželkou dieťa. Narodilo sa však predčasne a neprežilo. Pretože im osud nedoprial mať vlastného potomka, manželia sa rozhodli, že peniaze venujú na pomoc deťom, ktoré postihlo onkologické ochorenie. Predtým ich však chceli zúročiť v nebankovom subjekte, kde sa ich 40-ročné úspory stratili, uzavrel svoj príbeh dnes 81-ročný Řičánek.

ŠTS prijal obžalobu v kauze Drukos 4. novembra 2009. Obhajca Františka M. mal k obžalobe viaceré výhrady. Prekážalo mu najmä to, že v nej nie je objasnené, kto sa mal podvodným konaním obžalovaného obohatiť. Zároveň súdu prečítal zoznam 41 mien ľudí, ktorých chce vypočuť na hlavnom pojednávaní ako svedkov. Medzi nimi sú bývalí členovia vlády SR, Národnej banky Slovenska či bývalý šéf kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby.

Podľa obžaloby je bývalý šéf Drukosu zodpovedný za to, že vyše 23.000 ľudí prišlo o viac ako 122.817.500 eur. V roku 1999 mal uzatvárať zmluvy o pôžičke, na základe ktorých sa mali požičané peniaze vrátiť spolu so zhodnotením. Pritom mal sľubovať ich neprimerane vysoké zhodnotenie vo výške 20 až 31 percent. Obvinený podľa prokuratúry vedel, že záväzky nie sú splniteľné. Ďalšie peniaze mal František M. získavať prostredníctvom BVD družstva v rokoch 2000 až 2002. Podľa prokuratúry boli spoločnosti obvineného v rokoch 1998 až 2001 stratové a ich finančné prostriedky nestačili ani na ich fungovanie.

Františkovi M. hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody na päť až 12 rokov, do úvahy pripadajú aj iné tresty. Stíhaný je na slobode. Trestný spis má 332 zväzkov, čo je približne 100.000 strán. Policajné vyšetrovanie slovenského nebankového subjektu – spoločnosti Drukos sa skončilo po piatich rokoch v decembri 2007.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM