Monika Obrtalová Rôzne

Pojednávanie vo veci vraždy futbalového trénera

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici pokračuje dnes hlavné pojednávanie v prípade obzvlášť závažného zločinu vraždy bývalého futbalového trénera Júliusa Nôtu. Z vraždy je obžalovaný Milan Z. z Rimavských Janoviec v okrese Rimavská Sobota. Okrem toho j

Na pojednávaní vypovedalo dopoludnia niekoľko svedkov a tiež muž, ktorý bol predsedom poľovníckeho spolku predtým, než po ňom túto funkciu prevzal Nôta. Podľa utorkových výpovedí otca a matky zavraždeného sa mal vyhrážať ich synovi, že ak sa predsedovania nevzdá, „dá ho zlikvidovať.“ Otec dodal, že muž údajne strieľal na diviačiu zver a divinu predával do zahraničia, čo o ňom vedeli členovia spolku a tiež zavraždený. Aj preto mal byť muž zbavený miesta predsedu. Muž dnes súdu uviedol, že k zmene funkcie došlo zrejme v novembri 2008. Pokračoval, že so zavraždeným konflikty nemal. Ako mu však obhajca pripomenul, pred pojednávaním uviedol, že s obeťou konflikty mal. Muž mu odpovedal, že s obeťou mal len rozdielne názory. Bývalý predseda poľovníckeho spolku tiež komunikoval s Nôtovou ženou. Povedal jej, že klame, že sa vyhrážal jej manželovi a všade ho preto ohovárajú.

Na pojednávaní vypočuli ďalšieho svedka, ktorý uviedol, že kamaráti mu po vražde povedali, že ju spáchal Milan Z. Pojednávanie pokračuje vypočúvaním svedkov aj popoludní. Termín ďalšieho pojednávania vytýčili na 23. novembra. Ako Milan Z. na pojednávaní v utorok uviedol, vraždu nespáchal a cíti sa nevinný. Priznal sa však k nedovolenému ozbrojovaniu a obchodovaniu so zbraňami s tým, že zbrane ho zaujímajú odmalička. Obhajca obvineného uviedol, že „už nebude v zásade vedené dokazovanie k tomuto druhému skutku a budeme sa na hlavnom pojednávaní zaoberať dokazovaním skutku prvého“.

Pojednávanie pokračovalo vypočúvaním Milana Z. Ten popísal, čo robil 20. februára 2009, kedy došlo k vražde. Uviedol, že odišiel autobusom z Rimavských Janoviec do Rimavskej Soboty. Tu okrem iného vrátil v knižnici publikácie o zbraniach. Prokurátor na to uviedol, že podľa správy riaditeľky knižnice tu knihy naposledy vrátil v roku 2008. Obžalovaný pokračoval, že po tom, ako sa vrátil domov, mal pár návštev a tiež hral hry. Keď si večer navaril jedlo, ľudia mu prišli povedať, čo sa stalo. Obžalovaný tiež uviedol, že zavraždeného nepoznal osobne, vedel len, že je to tréner a býva v Rimavských Janovciach. Milan Z. počas výsluchu vypovedal, že v mladosti bol dvakrát na psychiatrii v Kremnici, podľa jeho slov ho označili za nerváka.

Na pojednávaní vypovedali aj manželka, matka a otec obete. Všetci traja spomenuli dnes vypočutého bývalého predsedu poľovníckeho združenia. Manželka obete uviedla, že ten podľa nej niečo s vraždou jej manžela má. Podľa obžaloby mal Milan Z. zavraždiť bývalého futbalového trénera brankárov MFK Rimavská Sobota 20. februára minulého roka. K útoku na obeť došlo podvečer, keď išla spolu so psom po miestnej komunikácii na pustatinu zvanú Jánošíky, pričom mala na ramene prevesenú pušku s ďalekohľadom. Milan Z. mal vtedy vyjsť z dvora istého rodinného domu a osloviť obeť, že puška je pomerne drahá a dala by sa speňažiť. Keď to obeť odmietla, útočník ju mal nožom pichnúť do krku a následne ujsť do Rimavských Janoviec. Nôtu by nebol zachránil ani rýchly zásah zdravotníkov, pretože útočník mu prerezal krčnú tepnu a hrdlovú žilu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM