Martin Károly Krimi

Pojednávanie s bývalým pivovarníkom Pavlom Č. presunuli na jún

Banská Bystrica 14. apríla - Hlavné pojednávanie s bývalým konateľom Pivovaru Urpín BB, spol. s.r.o. Slovenská Ľupča Pavlom Č. (63), ktorého prokurátor obžaloval zo spáchania pokračujúcich trestných činov krátenia dane a poistného a z nezaplatenia da

Dôvodom bola nekompletnosť senátu, jeden z jeho členov sa na pojednávaní nemohol zúčastniť. Predsedníčka senátu preto vytýčila nový termín pojednávania, a to na 9. júna.
Bývalý pivovarník Pavol Č. podľa obžaloby neodviedol v rokoch 1999 až 2003 príslušnému daňovému úradu daň z pridanej hodnoty, daň z piva, cestnú daň a zrážky zo mzdy v sume približne 3,15 milióna eur. Na účtoch a v pokladni pritom peniaze mal, ale použil ich na odmeny a na prevádzku pivovaru.

Niekdajší konateľ pivovaru Urpín však tvrdí, že je nevinný a dane spoločnosť Pivovar Urpín BB, spol. s.r.o. platila. Správca dane ich však podľa neho použil na zaplatenie starých daní, ktoré mal Pavol Č. ako fyzická osoba. Zákon podľa neho pritom neumožňuje, aby jeden subjekt platil dane za iný subjekt.

Obžalovaný Pavol Č. okrem iného tvrdí, že znalecký posudok týkajúci sa výšky nezaplatenej dane je neobjektívny. Napriek tomu, že ho znalec už po jeho pripomienkach upravil a výšku nezaplatenej dane znížil, požiadal o vypracovanie kontrolného posudku. Ten už súdny znalec doručil na súd.

Doteraz v tejto kauze vypovedali viacerí svedkovia, ktorými boli aj bývalí zamestnanci spomínaného pivovaru a pracovníci príslušného daňového úradu. Na pojednávaní v júni by mali vypovedať ešte traja svedkovia a súdny znalec, ktorý vypracoval spomínaný kontrolný posudok. Ak súd právoplatne rozhodne o vine Pavla Č., bývalému pivovarníkovi hrozí nepodmienečný trest od päť do 12 rokov.

Pivovar Urpín sa v roku 2003 dostal do konkurzu. Jeho dlhy vtedy dosiahli vyše 33,19 milióna eur. Na podnikateľa podal daňový úrad trestné oznámenie začiatkom roku 2004. Podľa neho výška nezaplatených daní dosiahla až viac ako 6,64 milióna eur. Prípad polícia preverovala takmer tri roky. Podľa nej sa konateľ pivovaru Urpín síce dopustil trestného činu, avšak celková suma neodvedených daní bola menej ako polovica zo spomínanej sumy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM