Marcel Páleš Samospráva

Podrobné hodnotenie rozvoja Bystrice: Pozrite si v čom mesto napreduje a kde zaostáva...

Na Slovensku sa prvýkrát hodnotili mestá na základe ekonomickej, sociálnej a infraštruktúrnej sféry. Prečítajte si, v akých ukazovateľoch rozvoja miest Banská Bystrica dominuje a v akých, naopak, zaostáva...

Ilustračný obrázok k článku Podrobné hodnotenie rozvoja Bystrice: Pozrite si v čom mesto napreduje a kde zaostáva...
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Štúdia hodnotila rozvoj miest v troch dimenziách – v ekonomickej, sociálnej a zaoberala sa tiež infraštruktúrou a verejnými službami. Štúdiu rozvoja slovenských miest a krajov spracovali experti z Ekonomickej univerzity v Bratislave. Výsledky štúdie predstavila spoločnosť MasterCard, pričom projekt sa realizoval na Slovensku prvý raz.

Druhé miesto v počte firiem

Čo sa ekonomickej oblasti týka, obsadila Banská Bystrica šieste miesto. Jej index rozvoja sa pohyboval na úrovni 59,40, čiže patrí jej piate miesto v rankingu. Významným sa pre Bystricu stalo druhé miesto v počte firiem. Potešila aj nízka miera kriminality ako aj vysoká miera participácie (tretia najvyššia), čo sa sociálnej oblasti týka.

Znížil sa podiel dlhodobo nezamestnaných, a to pod úroveň priemeru sledovaných miest. Avšak oblasť infraštruktúry a verejných služieb sa v rámci dopravy a školstva pohybuje okolo podpriemerných výsledkov. I keď ukazovateľ zdravotníctva patrí, čo sa Bystrice týka, k najlepším (obsadila tretie miesto), umiestnila sa Banská Bystrica pri hodnotení tejto oblasti na siedmom mieste.

Pokrok pri poklese kriminality

Index dynamiky predstavuje pre mesto Banská Bystrica deviate miesto s hodnotou indexu 76,49. Na rovnakom mieste sa umiestnilo pri hodnotení zmien v ekonomickej oblasti. Pri ukazovateľoch ekonomicky aktívneho obyvateľstva nenastali zmeny. V rámci počtu patentov a počtu firiem išlo v prípade Bystrice o podpriemerné výsledky.

V sociálnej oblasti dosiahlo mesto pod Urpínom najvýraznejší pokrok v ukazovateľoch kriminalita, pričom sa podaril pokles miery kriminality, a to o viac ako polovicu, čo znamená najlepší výsledok v sledovanej skupine. Pozitívne výsledky sú aj v participácii, kde Bystrici patrí tretie miesto.

Oblasť infraštruktúry a verejných služieb ukazuje zhoršenie iba pri ukazovateli doprava, keďže došlo k poklesu počtu prepravených osôb. V školstve sa výsledky mierne zlepšili, avšak zmena nedosiahla hodnoty priemeru sledovaných miest. A pozitívnym je aj tretie miesto v zdravotníctve.

zdroj: www.centrarozvoja.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM