Michal Majer Rôzne

Podľa poslanca je mesto liberálne pri odpredaji majetku

"Rozhodnutie vyšetrovateľa, že pri predaji akcií Privatbanky nedošlo k trestnému činu, nemení nič na podstate, že Banskobystričania prišli o vyše 560 tisíc eur," uviedol to dnes mestský poslanec a člen Banskobystrickej alternatívy Vladimír

Ako na dnešnom brífingu konštatoval primátor Ivan Saktor, z uznesenia vyplýva, že primátor mesta, ako aj bývalý štatutár konali v súlade so zákonom pri predaji akcií Privatbanky. „Čiže je to jedna z káuz, ktorá dopadla presne takým spôsobom, ako som avizoval v čase, keď kauza bola vytiahnutá opozičnými poslancami,“ pokračoval primátor.

Na základe kontroly Najvyššieho kontrolného úradu na tohtoročnom januárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva iniciovali členovia poslaneckého klubu BBA uznesenie, v ktorom sa uložilo prednostovi mestského úradu a hlavnému kontrolórovi mesta, aby spracovali a podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý je zodpovedný za to, že mesto nezveľaďovalo a nechránilo svoj majetok pred stratou tým, že predalo cenné papiere v nevýhodnom kurze.

Ako Pirošík dnes povedal, „podanie podnetu cestou prednostu a hlavného kontrolóra nebola nejaká politická iniciatíva BBA, ale vychádzali sme zo správy NKÚ SR, ktorý jednoznačne konštatoval neefektívnosť a nezákonnosť postupu mesta pri prevode akcií.“ // „NKÚ SR v tomto prípade zistil nedostatok, ale nekonštatoval spáchanie trestného činu, pretože to ani nemá v kompetencii. NKÚ SR nepostúpil toto zistenie orgánom činným v trestnom konaní, keďže nemal podozrenie zo spáchania trestného činu,“// vyjadrila sa hovorkyňa NKÚ SR Lenka Nosáľová. Pokračovala, že NKÚ svoje zistenie uviedol vo výslednom materiáli a zaslal ho príslušným orgánom obce. Tie môžu posúdiť mieru dôležitosti či závažnosti zistení a podľa toho aj konať či nekonať, objasnila.

Saktor na brífingu tiež spomenul, že opozícia, hlavne klub BBA, neustále obštrukčne funguje v oblasti predaja majetku mesta, ktoré nemá inú možnosť, ako získať kapitálové prostriedky, „jedine predajom alebo povedzme nejakým úverom“. Podľa Pirošíka však mesto vedie pri odpredaji majetku „priliberálnu politiku.“ „Ja len pripomínam, že len za prvé dva roky mestskej vlády Ivana Saktora bolo odpredané viac majetku ako v celom predchádzajúcom funkčnom období dokopy,“ dodal Pirošík.

Podľa slov primátora klub BBA porušuje zákon tým, že vysúťaženú cenu chce navyšovať cez mestské zastupiteľstvo. Pirošík dodal, že je skutočne pravdou, že „na jednom z posledných zastupiteľstiev sme iniciovali, aby nehnuteľnosť pre firmu Surf Point Media nebola predaná za cenu, ktorá bola výsledkom obchodnej verejnej súťaže,“ ale za cenu určenú znaleckým posudkom, za cenu trhovú. V tomto prípade podľa Pirošíka nie je porušením podmienok súťaže, ak sa mení cena. Dodal, že chceli, aby do mestskej pokladnice prišlo viac peňazí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM