Jakub Forgács Správy

Pod Urpínom žije vyše 4000 psov: Aké zmeny čakajú bystrických psíčkarov v novom roku?

Chovateľov štvornohých miláčikov v našom meste opäť čaká povinnosť odviesť daň za psa. Prečítajte si, aká bude jej výška v roku 2014 a pozrite si zmeny, ktoré nastanú pri jej platení.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom žije vyše 4000 psov: Aké zmeny čakajú bystrických psíčkarov v novom roku?
Zdroj: TASR

Podľa hovorkyne primátora Martiny Kanisovej bolo v našom meste k 31.12.2013 e­vidovaných 4 137 psov. Ročná sadzba dane za jedného psa je podľa jej slov 36 eur. „Daň za psa chovaného pri rodinnom dome je znížená o 18 eur. Ročná sadzba dane za psa, ktorý má záchranárske skúšky je 3 eur,“ pokračovala Kanisová.

Nové zmeny pri platení

Ako ďalej uviedla, daň za psa sa už nemusí uhradiť do 31. januára, tak ako to bolo v predchádzajúcich rokoch. „Daň sa bude platiť na základe doručeného rozhodnutia, v ktorom budú uvedené všetky potrebné údaje na úhradu dane,“ informovala hovorkyňa.

„Správca dane je povinný vyrubiť daň za psa a daň z nehnuteľností každoročne podľa stavu k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia na celé zdaňovacie obdobie jedným rozhodnutím,“ uviedla Kanisová, ktorá doplnila, že na základe týchto zmien sa budú rozhodnutia o vyrubení dane za psa posielať až po spracovaní spoločných daňových priznaní k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a dani za nevýherné hracie prístroje.

Ako ju môžete uhradiť?

„Daň možno uhradiť v hotovosti v pokladni na klientskom centre alebo bezhotovostným prevodom na účet správcu dane, ktorý bude uvedený v rozhodnutí,“ pokračovala hovorkyňa. V prípade vzniku resp. zániku daňovej povinnosti k dani za psa je podľa jej slov daňovník povinný do 30 dní od vzniku resp. zániku podať priznanie k dani za psa na tlačive „Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje“.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM