Jakub Forgács Kultúra

Pod Urpínom vystúpi svetoznámy organista: Na konte má už viac ako 2000 koncertov

Milovníci klasiky, zbystrite pozornosť. V Banskej Bystrici sa budete môcť už onedlho započúvať do diel svetoznámych autorov v podaní oceňovaného poľského organistu.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom vystúpi svetoznámy organista: Na konte má už viac ako 2000 koncertov
Zdroj: Dnes24.sk

Katedrálny organ v banskobystrickej katedrále sv. Františka Xaverského sa počas festivalu Vivat vox organi 2015 rozozvučí už po piatykrát. V stredu sa v našom meste v rámci medzinárodného organového festivalu predstaví poľský organista prof. Roman Perucki. Začiatok koncertu Romana Peruckého sa z technických príčin, pre program na Námestí SNP, posúva na 20:00.

Hlavný organista v katedrále v Gdansku

Roman Perucki je absolventom Hudobnej akadémie v Gdansku, kde študoval pod vedením prof. Leona Batora. Na spomínanej akádemii od roku 1985 aj sám vyučuje. Venuje sa tiež pedagogickej činnosti na stredných školách. Je hlavným organistom v katedrále v Gdansku a pôsobí tiež ako poradca primátora mesta Gdansk v oblasti hudby, kultúry a organológie. Pán Perucki je generálnym riaditeľom Baltskej filharmónie, prezidentom spoločnosti „Musica Sacra“ a Spoločnosti priateľov katedrály v Gdansku. Spolupracuje pri stavbách nových organov v Gdansku a okolí.

Prof. Roman Perucki je organizátorom najstaršieho organového festivalu v Poľsku. Ide o Medzinárodný organový hudobný festival v katedrále v Oliwe a Medzinárodnú organovú súťaž v Gdansku. Organizuje tiež ďalšie medzinárodné organové festivaly v Gdansku, Fromborku, Jastarnii, Stegne, Rumii , Jastrzębiej Góre a Żarnowieci. Je členom odborných porôt viacerých organových súťaží v Poľsku a aj v zahraničí (Francúzsko, Rusko). Vyučuje majstrovské kurzy v Poľsku, Portugalsku, Mexiku, Chorvátsku, Rusku a Francúzsku.

Na konte má vyše 2000 koncertov

Do dnešného dňa má na konte viac ako 2000 organových koncertov: sólových recitálov, koncertov v sprievode komorných a symfonických orchestrov, so sólistami a iné. Svoje organové recitály odohral po celom svete. Vystupoval v celej Európe, Rusku, Japonsku, Číne, Mexiku, USA a Austrálii. Je autorom mnohých nahrávok pre Poľský národný rozhlas a televíziu, ako aj pre zahraničné médiá.

Je držiteľom ceny Ministerstva kultúry SR, radu ocenení mesta Gdansk a tiež najvyššieho vatikánskeho vyznamenania: „Pro Ecclesiae et Pontifice“ a rádu Sv. Silvestra.

Na jedinečnom organovom koncerte Romana Peruckého zo svojho repertoáru vyberá: Bachovu Passacagliu c-moll, Vivaldiho La Stravaganzu, Organovú symfóniu Feliksa Nowowiejskeho, Bossiho Scherzo a Intermezzo lirico a napokon aj dielo súčasného poľského autora Zbigniewa Kruczeka: Prelúdium a fúga Bach.

Foto: organizátori Vox Organi 2015

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM