Jakub Forgács Rôzne

Pod Urpínom vychádza unikátna hra. Podporuje lokálpatriotizmus u Bystričanov

Máte radi zábavu a obľúbený Radvanský jarmok? Svetlo sveta uzrela zábavná spoločenská hra Radvanská vareška. Čím je výnimočná?

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom vychádza unikátna hra. Podporuje lokálpatriotizmus u Bystričanov
Zdroj: Dnes24.sk

Najväčšie a najobľúbenejšie banskobystrické podujatie Radvanský jarmok, ktorého symbolom je varecha, sa blíži a pri tejto príležitosti vychádza zábavná spoločenská hra pre deti „Radvanská vareška“. Jej vydanie podporilo mesto Banská Bystrica. Pútavou formou približuje jeden z najznámejších a najstarších jarmokov, ktorý bol v roku 2011 oficiálne zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska.

„Hra, ktorá vychádza v týchto dňoch pri príležitosti 359. Radvanského jarmoku, je situovaná do centra mesta. Herný plán zobrazuje banskobystrické Námestie SNP s predajnými stánkami a jarmočnými atrakciami. Na hráčov čaká nielen zábavné nakupovanie a predávanie, ale aj maľovanky s úlohami pre bystré hlavičky a remeselnícke kvarteto – kartičky s ilustráciami tradičných remesiel a ich výrobkov,“ priblížila hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová.

Aj tento projekt, rovnako ako „Hravá Banská Bystrica“, hra vydaná v roku 2012, je dielom autorského kolektívu architektov. Pavol Borodovčák sa postaral o ilustrácie, Ingrid Krajčovičová o grafické spracovanie a koordinátorkou projektu bola Danica Turčanová.

Hra je ďalším z projektov, ktorých cieľom je podporovať u malých a veľkých Banskobystričanov lokálpatriotizmus. Turistom i návštevníkom zasa ponúka netradičný pohľad na mesto pod Urpínom.

Radvanský jarmok sa začína v piatok 9. septembra a potrvá do nedele 11. septembra. V tomto roku bude venovaný prvkom, ktoré sa dostali do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a sú prepojené s Banskou Bystricou – modrotlači a viachlasnému horehronskému spe­vu.

V našej foto a videogalérii nájdete minuloročné zábery z Radvanského jarmoku!

Čítajte tiež:

KOMPLETNÝ PROGRAM Radvanského jarmoku: Tohtoročné lákadlá podujatie za podujatím

Radvanský jarmok neprinesie len stánky a kolotoče. KOMPLETNÝ PREHĽAD obmedzení

Prípravy na Radvanský jarmok v OBRAZOCH
22
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Prípravy na Radvanský jarmok v OBRAZOCH
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM