Marcel Páleš Kultúra

Pod Urpínom uviedli jedinečný videodokument: Aj o frajerkách M. R. Štefánika!

Pavol Kanis si dal za cieľ urobiť dokumenty o M. R. Štefánikovi, ktoré podajú jeho komplexný obraz. Na projekte filmu v štyroch dieloch "Štefánik. Príbeh hrdinu" robí už 12. rok! V stredu časť predstavil v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom uviedli jedinečný videodokument: Aj o frajerkách M. R. Štefánika!
Zdroj: TASR

Urobiť dokumenty o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, ktoré by podali jeho komplexný obraz, si dal za cieľ Pavol Kanis, ktorý na projekte dokumentárneho filmu v štyroch dieloch „Štefánik. Príbeh hrdinu“ robí 12. rok.

Aj obraz zložitosti doby…

„Keďže je veľkou osobnosťou a je namieste slovo hrdina, chcel som spraviť dokumenty o Štefánikovi, ktoré by komplexne podali jeho obraz. Pretože dosiaľ rôzne dokumenty, 20-minútové, poskytujú elementárne informácie, ale nepodávajú obraz zložitosti doby ani samotného zložitého života Štefánika,“ konštatoval dnes Kanis v banskobystrickom Thurzovom dome Stredoslovenské­ho múzea.

Pre záujemcov múzeum totiž pripravilo besedu s Kanisom s prezentáciou 1. dielu – Poroba a posledného dielu dokumentu Vlasť. Tento historik, exminister, režisér i scenárista aktuálne končí prácu na 2. diele Vojna, ktorý by mal byť na jeseň hotový. Tretí s názvom Sloboda chce dokončiť na jar.

…aj Štefánikove priateľky!

„Štefánika vnímam ako slovenského národného hrdinu, ktorý má nezastupiteľné miesto a úžasný význam pri vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. Teda štátu, ktorý znamenal pre Slovákov národnú záchranu,“ povedal Kanis.

Fascinujúce na tvorbe dokumentu podľa neho je, že sa dostane k rôznym materiálom a stretne ľudí, ktorí sú so Štefánikom spätí. „Niektoré Štefánikove priateľky, ženy nikto nikdy nevidel. Ja som si dal za cieľ, že musím získať ich fotky. To je jedna detektívka,“ podotkol Kanis.

Tiež rekonštrukcia nehody

Štvrtý diel rekonštruuje Štefánikovu nehodu. „Dávam exaktnú rekonštrukciu toho, čo sa stalo. Spočíva v tom, že sme vytvorili počítačový model lietadla, že sme sa zoznámili veľmi podrobne s jeho samotnou konštrukciou, poznali sme jeho letové schopnosti, študovali sme tieto otázky v archívoch konštruktéra Caproniho, ktorý to lietadlo zostrojil.“

Na základe matematických a fyzikálnych úkonov dokument vysvetľuje, prečo došlo k nehode. „Náš záver celého tohto projektu aj záver 4. dielu je, že je to klasická letecká nehoda,“ konštatoval Kanis.

Od cesty Štúrovcov

Prvý diel sa zaoberá obdobím od roku 1842, keď Slováci podali panovníkovi prvý prestolný prosbopis. „Od osudu tohto prosbopisu začala cesta Štúrovcov, teda najskôr integrácia Slovákov ako národa, vrátane spisovnej reči, začalo sa národné hnutie, ktoré sa prejavilo v revolúcii 1848 – 49,“ pokračoval Kanis. Diel končí mobilizáciou do 1. svetovej vojny. Prináša aj obraz Štefánikovho rodu, narodenie Štefánika, jeho štúdiá, astronomickú činnosť, pôsobenie a cestovanie po svete.

Beseda s Kanisom Z Poroby do Vlasti je sprievodným podujatím k výstave Generál a jeho hviezdy. Výstavu venovanú generálovi, astronómovi, cestovateľovi, vedcovi aj politikovi Štefánikovi pripravili Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci so Stredoslovenským múzeom a Spoločnosťou M. R. Štefánika.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM