Jakub Forgács Kultúra

Pod Urpínom pokrstia unikátne dielo mladého Bystričana: Knihou chce prinášať nádej do životov chorých

V Bystrici prebehne krst unikátnej knihy! Dielo bystrického autora Marcela Páleša je inšpirované skutočným príbehom ženy, ktorá musela bojovať so zákernou chorobou. Nesie v sebe silné posolstvo - nádej.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom pokrstia unikátne dielo mladého Bystričana: Knihou chce prinášať nádej do životov chorých
Zdroj: Dnes24.sk

Bystrica sa pre mnohých ľudí stáva inšpiratívnym prostredím pre tvorbu a život. Inak to nie je ani v prípade autora knihy Malý príbeh veľkej nádeje. Formátom sa dielo môže zdať malé, obsahovo sa však dotýka veľkej témy, a to nádeje.

Kniha má ľuďom pripomenúť skutočné hodnoty

Kniha nášho bývalého redaktora Marcela Páleša s názvom Malý príbeh veľkej nádeje má za cieľ osloviť zdravých, ale aj tých, ktorí majú s rakovinou či inými vážnymi chorobami priame či nepriame skúsenosti. Tiež však pripomína skutočné hodnoty a úvahovou rovinou nabáda predovšetkým pri pozastavení sa nad významom nádeje. Knihu ilustroval Jaroslav Pásler a graficky ju upravil Pavol Borodovčák, ilustrátor novej jedinečnej hry o Banskej Bystrici – Zábavné putovanie.

Kniha inšpirovaná skutočným príbehom mladej ženy, ktorá sa musela popasovať so zákernou zhubnou chorobou, do povedomia verejnosti vstúpi slávnostne, a to v Cikkerovej sieni v radnici na Námestí SNP v Banskej Bystrici. Uvedenie prebehne za účasti viacerých umelcov a zaujímavých osobností v piatok o 18:30. Program budú z moderátorskej pozície usmerňovať pod Urpínom už známe tváre, a to Diana Vigašová, banskobystrická aktivistka za krajšie prostredie mesta a vedúca produkcie Bábkového divadla na Rázcestí, pričom v tandeme jej bude asistovať Martin Klus, politológ a prorektor z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Pokrstia ju vo veľkom štýle

Prítomní hostia sa môžu tešiť na pestrú paletu vystupujúcich. Konkrétne to bude napríklad výstava nedávno mestom ocenenej maliarky Ľubky Lintnerovej. Iné výtvarno, a to fantazijného a sci-fi charakteru, tiež len pri príležitosti tejto udalosti ponúkne cez výstavu svojich obrazov zasa Alica Kováčová, členka zoskupenia banskobystrického Ateliéru 3G.

Ukážky z knihy Malý príbeh veľkej nádeje odznejú v podaní skúsenej rozhlasovej a televíznej moderátorky a redaktorky Gabriely Tomajkovej. O hudobné obohatenie sa postarajú kapely 220 Voltov, Pas de pitié!, ďalej cez klavírne tóny a spev sa ozve Katka Máliková a Katka Lepková, no chýbať nebude ani klasika, a to vďaka husľovej dvojici z Akadémie umení Janka Macíková a Alena Hermanová. D

Dramatickú vsuvku, ktorá vychádza z textu knihy, predvedú žiaci Natálie Novotnej zo ZUŠ R. Tatára. Slovom sa nielen o nádeji, ktorá je tu kľúčovým motívom, prihovorí básnik a aforista Ondrej Kalamár, spisovateľka Eva Biela Brndiarová či predsedníčka OZ Prístav nádeje Marcela Václavková Konrádová. V programe sa okrem autora knihy Marcela Páleša objaví aj jej hlavná postava Michaela Urban, a nebudú chýbať ani členovia banskobystrického literárneho zoskupenia Generácia Nula. Zaujímavosťou bude aj samotné uvedenie knihy, na ktorom sa výrobou potrebného materiálu symbolicky podieľajú deti zo Základnej školy pri detskej fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici. Pár slov preto vysloví aj zástupkyňa riaditeľky tejto školy.

Úryvok z knihy Malý príbeh veľkej nádeje

„Nádej je vraj pôžička šťastia. Lebo ak existuje nádej, nič nebýva stratené. Čo i len malá, maličká nádej ak bliká, ešte sa dá manévrovať, ešte sa dá vyhrať, zvrátiť aj ťarchu najťažšieho kríža, ktorý nám padol na plecia. Nádej, nádej, nádej… Koľko sa do nej vmestí, pritom býva len taká drobná, nepatrná. Prehliadaná, podceňovaná, vnímaná ako vzduch. Ale kde by sme boli bez vzduchu? A kde bez nádeje?“

Foto: archív autora

Pod Urpínom uvedú do života jedinečné dielo: Malo by prinášať nádej do životov ť
2
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM