Jakub Forgács Kultúra

Pod Urpín mieri americká režisérka: Bystričania majú jedinečnú príležitosť navštíviť jej otvorenú skúšku

Milovnící divadla by sa mali mať na pozore! V Bábkovom divadle na rázcestí prebehne otvorená skúška monodrámy americkej režisérky Marcy Arlin. Tá osobne zavíta do mesta pod Urpínom, kde bude pred očami divákov dotvárať monológ postavy.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpín mieri americká režisérka: Bystričania majú jedinečnú príležitosť navštíviť jej otvorenú skúšku
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Návštevníci banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí (BDNR) budú mať dnes večer príležitosť pozrieť sa do zákulisia príprav inscenácie novej hry slovenskej dramatičky Evy Maliti-Fraňovej Zuzana a starci paparazzi. „Inscenované čítanie hry v podaní Evy Dočolomanskej a v réžii americkej režisérky Marcy Arlin sa uskutoční o 19:00 v sále divadla. Otvorená skúška je súčasťou projektu cross the mind,“ informovala Romana Maliti z Občianskeho združenia Local Heroes Bratislava.

Prvé javiskové prevedenie tejto monodrámy

Dnes sa uskutoční vôbec prvé javiskové uvedenie monodrámy o kedysi slávnej a obdivovanej starnúcej herečke Zuzane, ktorá teraz žije zabarikádovaná vo svojom byte. Profesionálny vrchol má už za sebou. Dávno stratila mladosť i krásu a nedokáže sa vyrovnať s plynutím času a jeho následkami. V Zuzaniných spomienkach sa fikcia mieša s realitou. „Chcela som sa pohrať so známym biblickým motívom a vznikla hra, ktorá je kolážou pocitov, spomienok i fiktívnych predstáv starnúcej divy,“ povedala Maliti-Fraňová. Po predstavení sa uskutoční diskusia s režisérkou, autorkou aj herečkou.

Réžie monodrámy sa zhostila americká režisérka Marcy Arlin, ktorá je expertkou na súčasnú stredoeurópsku a východoeurópsku drámu. Od začiatku 90. rokov uviedla prevažne v newyorských divadlách desiatky nových hier z Poľska, Česka či Rumunska. Špecializuje sa na metódy komunitného divadla a do jednej inscenácie zvykne obsadiť hercov z rozličných kultúr a etník.

Americká režisérka prichádza na Slovensko prvýkrát

V roku 2012 predstavila v rámci amerického projektu Eastern European Playwrights: Women Write the New hru Evy Maliti-Fraňovej Krcheň Nesmrteľný. Inscenované čítanie novej hry slovenskej dramatičky je tak pokračovaním spolupráce. „Bude pre mňa inšpiratívne skúšať spolu s Evou, autorkou hry. V divadle v USA máme voči autorom veľkú úctu a rešpektujeme ich text. Predstavujem si, že v Banskej Bystrici budeme o hre diskutovať a v trojici monológ interpretovať aj dotvárať,“ vyjadrila sa Arlin.

Otvorená skúška hry Zuzana a starci paparazzi je súčasťou projektu Občianskeho združenia Local Heroes s názvom cross the mind, ktorý prináša hosťovanie americkej režisérky a jej spoluprácu so slovenskými umelcami, divadlami a kultúrnymi centrami. Zakladateľka a umelecká riaditeľka newyorského Immigrants' Theatre Project prichádza na Slovensko prvýkrát. Cesta Marcy Arlin po slovenských kultúrnych centrách bude pokračovať 28. a 29. marca workshopom o komunitnom divadle v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. Projekt cross the mind sa koná vďaka podpore Veľvyslanectva USA v Bratislave.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM