Jakub Forgács Správy

Pocta bystrickému rodákovi s desiatkami patentov. V centre mu odhalia pamätnú tabuľu

Vychovával generácie absolventov a bol medzinárodne uznávaným odborníkom a vynálezcom. Karol Dillnberger bude mať svoju pamätnú tabuľu na mieste, kde prežil detstvo aj podnikateľské roky.

Ilustračný obrázok k článku Pocta bystrickému rodákovi s desiatkami patentov. V centre mu odhalia pamätnú tabuľu
Zdroj: TASR

V roku 2015 schválili poslanci mestského zastupiteľstva zápis banskobystrického rodáka Karola Dillnbergera do Zoznamu pamätihodností mesta pod Urpínom v kategórii osobnosť. Medzinárodne uznávaný odborník, vynálezca a priekopník vysielania televízie na Slovensku, prežil svoje detstvo, mladosť a podnikateľské roky v jednej z najkrajších historických budov na Námestí SNP, v Beniczského dome. Práve tam bude podľa Jany Pelikánovej z Oddelenia kultúry MsÚ v Banskej Bystrici na jeho počesť vo štvrtok, 11. augusta o 14:00 odhalená pamätná tabuľa.

V oblasti rozhlasového a televízneho vysielania je pod Dillnbergerovým menom registrovaných vyše 40 patentov, viacero odborných knižných publikácií, stovky odborných článkov, recenzií a posudkov. Bystrický rodák obľuboval hru na saxofón, preto aj akt odhalenia pamätnej tabule bude sprevádzať tento nástroj.

Ing. Karol Dillnberger (6. jún 1912 – 11. august 1996) počas viac ako 60-ročnej profesionálnej činnosti na Slovensku a v zahraniční významnou mierou prispel k výchove generácií absolventov štúdia elektrotechniky na SVŠT (do 1. 4. 1991 Slovenská vysoká škola technická v Bratislave) a televíznych technikov. Je známy aj myšlienkou: „Po nás prídu mnohí, mladší, aj lepší, lenže málokedy prídu prví.“

Čítajte tiež:

Bystrickí poslanci vyhlásili nové pamätihodnosti mesta: Ktoré to sú a prečo jedna vypadla zo zoznamu?

FOTO: V Bystrici odhalili pamätnú tabuľu Rómom. Holokaust si pripomenuli karafiátmi

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Banskej Bystrice
12
Galéria
Foto: Jaroslav Dodok / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM