Jakub Forgács Rôzne

Pocta básnikom, zavraždeným v SNP: Zhudobnené diela obetavých hrdinov zaznejú počas osláv

Veršom povstaleckých básnikov vdýchli nový život známi populárni, či operní speváci. Počas osláv 70. výročia SNP odspievajú zhudobnené básne ľudí, ktorí za národ dobrovoľne položili vlastné životy.

Ilustračný obrázok k článku Pocta básnikom, zavraždeným v SNP: Zhudobnené diela obetavých hrdinov zaznejú počas osláv
Zdroj: TASR

Múzeum SNP v Banskej Bystrici sa každý rok usiluje vyzdvihnúť do popredia osobnosti Povstania, ktoré sú pre väčšinu Slovákov neznáme. V tomto roku sa symbolom osláv 70. výročia SNP stane slovenská protifašistická bojovníčka a podplukovníčka izraelskej armády Chaviva Reiková, známa v Izraeli, u nás už menej.

Neznámi hrdinovia SNP

Ako tvrdí riaditeľ Múzea SNP a historik Stanislav Mičev, „neznámych“ hrdinov so zaujímavým životným osudom, ktorí neváhali, dobrovoľne išli do Povstania bojovať a obetavo pomáhali iným, sú stovky. Historici o nich vedia a počas každoročných osláv SNP sa ich usilujú zviditeľňovať.

„Sú ich stovky, o ktorých by sa dalo hovoriť. Aktívnejšie by mali byť aj mestá a obce. V každom sa nájdu hrdinovia, ktorí sa vyznamenali nejakým skutkom a treba si ich pripomínať. Oni by mali vyjsť s iniciatívou. V múzeu sme im ochotní pomôcť a dohľadať o nich informácie, ak sú, a preskúmať ich,“ hovorí Mičev.

Piesne zavraždených básnikov

„Medzi hrdinov, ktorí vo vojne obetavo pomáhali iným, patril aj Marcel Herz (21). Dobrovoľne sa zapojil do Povstania, písal básne. Nemci ho zavraždili,“ pripomína Mičev. Viac o živote povstaleckého básnika sa dozvedia návštevníci osláv 70. výročia SNP v Banskej Bystrici. V piatok 29. augusta v rámci kultúrneho programu zaznie jeho báseň, zhudobnená a prespievaná Tomášom Bezdedom.

Kultúrny program bude ukončený komponovaným programom nového CD, ktoré vydáva Múzeum SNP s pesničkami skomponovanými na verše zavraždených mladých povstaleckých básnikov. V tomto programe vystúpia speváci populárnej hudby, ale aj operní sólisti. Program bude sprevádzaný veľkým orchestrom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM