Jakub Forgács Rôzne

Počiny pouličných umelcov v našom meste: Grafitti Bystricu niekde oživujú, inde špatia

Pre niekoho adrenalínová zábava, pre iného druh umenia. Keď však graffiti pribúdajú na miestach, kde nemajú čo hľadať, zakročuje mesto. Zisťovali sme, ako v takýchto prípadoch koná...

Ilustračný obrázok k článku Počiny pouličných umelcov v našom meste: Grafitti Bystricu niekde oživujú, inde špatia
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V každom meste, aj v tom našom, sa nájdu počiny tzv. writerov, ktorí dokážu podľa mnohých predtým ošarpané šedasté plochy skrášliť. Keď sa však takýto pouliční umelci činia na miestach, kde to nie je povolené, môžu mať poriadny problém.

„Mestská polícia Banská Bystrica v tomto roku neeviduje žiadny prípad poškodenia majetku v súvislosti so sprejermi,“ informovala Marianna Belancová, hovorkyňa mestskej polície. „V minulom roku bol zaznamenaný na základe oznamu občana prípad poškodenia fasády budovy materskej školy na Tatranskej, ktorá bola zničená sprejermi dňa 18. apríla,“ uviedla Belancová. Ako doplnila, príslušníci mestskej polície prichytili pri čine troch mladých mužov vo veku 19 a 20 rokov, ktorí sa k činu priznali. „Prípad prevzal Policajný zbor,“ dodala.

Na náklady mesta

„V prípade, že sa nelegálne graffiti vyskytnú na plochách vo vlastníctve mesta Banská Bystrica, mesto vzniknuté škody priebežne odstraňuje na vlastné náklady v tom rozsahu, ako mu to dovoľuje mestský rozpočet a personálne kapacity,“ informovala Barbora Wintterová, tlačová tajomníčka kancelárie primátora, podľa ktorej ide predovšetkým o budovy škôl a sociálnych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

„Vzhľadom na rozšírenosť a početnosť nelegálne umiestnených graffiti v meste nie je v moci samosprávy odstrániť ich komplexne, nakoľko nelegálne graffiti sa často opätovne vyskytnú i na opravených a vyčistených plochách. Mesto nemá termíny, ani turnusy v rámci ktorých odstraňuje graffiti. Robí tak operatívne a podľa potreby,“ doplnila Wintterová.

Podľa jej slov na tento účel nie sú v samostatnej položke vyčlenené ani prostriedky z mestského rozpočtu. „Vzhľadom na súčasnú ekonomickú kondíciu nemá mesto ani možnosť, poskytnúť obyvateľom finančné prostriedky na odstránenie graffiti z budov v súkromnom vlastníctve,“ doplnila. Pri graffiti dochádza často k trestnému činu poškodzovania cudzej veci.

Graffiti v Bystrici aj legálne

„Mesto môže v tejto súvislosti konať prostredníctvom svojho zriadeného útvaru – mestskej polície, ktorej zákonné oprávnenie umožňuje postupovať voči osobám, ktoré sú priamo prichytené pri umiestňovaní graffiti na nelegálnych plochách,“ spomenula Wintterová, no ako doplnila, žiaľ, pristihnúť ich priamo na mieste činu je veľký a pálčivý problém, s ktorým bojuje takmer každé väčšie mesto.

Ako pokračovala, graffiti sa však v Banskej Bystrici dajú realizovať aj legálne – na vytypovaných miestach, ktoré sú určené pre tento účel. „V tomto prípade platí, že ich osoby môžu realizovať bez toho, aby boli postihovaní trestami alebo sankciami. Tzv. umelecké graffiti môžu na týchto plochách umiestňovať v prípade, že túto skutočnosť odsúhlasia na Útvare hlavného architekta a požiadajú o súhlas majiteľov jednotlivých plôch,“ dodala.

V rokoch 2012/2013 vytipovalo mesto nasledujúce plochy ako legálne:

  • oporný múr na Rudohorskej ulici v Sásovej
  • plynová kotolňa na Rudohorskej ulici v Sásovej
  • podchod pri východe z Kapitulskej ulice
  • oporný múr pri Kauflande na Námestí Ľudovíta Štúra
  • východná stena tréningovej haly pri zimnom štadióne (nachádza sa v OP pamiatkovej rezervácie Banská Bystrica potrebné konzultovať s KPÚ)

Z nich sú podľa tlačovej tajomníčky vo vlastníctve mesta oporný múr na Rudohorskej ulici a tréningová hala pri zimnom štadióne. „V ostatných prípadoch je potrebné získať súhlasné stanovisko majiteľov a správcov vytipovaných objektov,“ povedala Wintterová, ktorá zároveň odporúča konzultovať návrhy na umelecké graffiti na Útvare hlavného architekta mesta.

Foto: ilustračné

Grafitti sprejerov v meste pod Urpínom
12
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM