Monika Obrtalová Rôzne

Počet chorých na chrípku vzrástol

Po miernom minulotýždňovom týždňom prudkom náraste akútnych respiračných ochorení a chrípky je aktuálne medzitýždňové porovnanie omnoho uspokojivejšie. Všetky tieto údaje banskobystrickému RÚVZ poskytlo 58 percent lekárov pre deti a dorast a 42 perce

Chorobnosť na rôzne akútne respiračné ochorenia a na chrípku je opäť najvyššia v okrese Veľký Krtíš – až 3077 prípadov na 100 tisíc obyvateľov v prípade ARO a 1179 v prípade CHPO. Nasledujú okresy Banská Bystrica s výskytom až 2870, ako aj okresy Detva, Brezno a Žarnovica s porovnateľným výskytom okolo 2000 chorých na 100 tisíc obyvateľov. Z hľadiska veku postihujú ochorenia na ARO aj CHPO hlavne najmenšie deti od 0 do 5 rokov, nasledujú stredoškoláci vo veku od 15 až 19 rokov, len o málo nižší výskyt ochorení je u žiakov základných škôl. Percento komplikácií z akútnych respiračných ochorení sa tentoraz vyšplhalo na 4 percentá. Ide napríklad o 107 prípadov zápalov dutín, 77 prípadov stredného ucha a až 72 prípadov zápalu pľúc.

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že najefektívnejšou prevenciou je očkovanie. „Tohtoročná vakcína je už v slovenských lekárňach čiastočne rozvezená a tí, čo sa chcú dať očkovať môžu, najlepšie od polovice októbra, navštíviť svojho lekára a žiadať očkovanie podľa indikačných skupín. Ide hlavne o rizikových pacientov chorých na všetky chronické choroby, hlavne pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami, či tehotné ženy. Tí budú mať očkovania na plnú úhradu zdravotnými poisťovňami. Zatiaľ sa nevie, či ZP budú hradiť vakcínu aj ďalším skupinám obyvateľstva, ako tomu bolo vlani,“ približuje situáciu Mária Avdičová z RÚVZ Banská Bystrica.

Podľa odborníkov je v súvislosti s tzv. protivakcinačnými aktivitami nutné zdôrazniť, že vakcíny obsahujú len genetickým inžinierstvom separované tie zložky vírusu, ktoré navodzujú tvorbu protilátok. Ak niekto kašle a má teplotu neznamená to, že má chrípku. Chrípka by sa dala identifikovať len virologickým odberom – výterom do špeciálnych médií, z čoho sa v laboratóriu dá určiť, či ide o chrípku alebo ARO. „Očkovanie proti chrípke určite chráni, potvrdzujú to stovky vykonaných štúdií po celom svete na rôznych druhoch populácie – nerizikovej i rizikovej, starších osôb, detí a ochrana je vysoká. Zdôrazňujem, že očkovanie chráni len proti ochoreniam, spôsobeným vírusom chrípky typu AH1N1 a AH3N2 a B. V ovzduší však cirkulujú aj adenovírusy, respiračné vírusy, rinovírusy, ktoré v klinickom obraze pripomínajú ochorenia na chrípku a veľmi sa na ňu podobajú,“ konštatuje Avdičová.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM