Monika Obrtalová Rôzne

Počasie zamiešalo karty

Príchod chladného počasia o takmer tropických teplotách, ale aj silný vietor doslova zamiešali v 20. kalendárnom týždni karty s predpoveďami výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO) aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO).

Doterajší každotýždňový pokles týchto ochorení vystriedal na základe hlásení 53 percent lekárov pre deti a dorast a 47 percent lekárov prvého kontaktu pre dospelých v Banskobystrickom kraji ich vzostup. V sledovanom týždni výskyt ARO v porovnaní s uplynulým stúpol o 20 percent a CHPO dokonca až o 40 percent. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt týchto typov ochorení v populácii obyvateľstva Banskobystrického kraja v prípade ARO však nižší o 13 percent a v prípade CHPO až o tretinu. Lekári v tomto regióne však neevidovali prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI).

V 20. kalendárnom týždni na základe analýz z hlásiacich lekárov evidoval banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý Banskobystrický kraj, v absolútnych číslach 3930 chorých na akútne respiračné ochorenia, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1223 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 411 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 128 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec, kde evidujú lekári hlásiaci tieto ochorenia takmer 600 prípadov, nasledujú okresy Revúca so 481, Rimavská Sobota so 480 a Veľký Krtíš so 440 prípadmi. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli pacientov v okrese Revúca, Veľký Krtíš a Lučenec. Z 1,8 na 3,5 percenta vrástol však v porovnaní s 19. kalendárnym týždňom počet komplikácií.

Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (67 prípadov), zápalmi stredného ucha (37) a v 34 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií , až 13,6 percenta, sa vyskytlo vo vekovej skupine seniorov nad 60 rokov. Vyššie percento skomplikovaných prípadov týchto ochorení (5,5), je medzi ekonomicky činným obyvateľstvom (20 až 59 rokov) Medzi 0,9 až 1,7 percenta komplikácií sa vyskytlo tentoraz medzi deťmi všetkých vekových skupín od najmenších až po adolescentov.

RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM